De eerste toepassingen van het Wireless Application Protocol (WAP) hebben hun weg gevonden. Daarmee krijgt het brede scala aan verwachtingen en aankondiging concrete vorm. Kinderziektes moeten in komende versies verdwijnen.
Het bedrijf WAPMagic in Naarden is gespecialiseerd in toepassingen voor het mobiele communicatieprotocol. Volgens marketingmanager Arnold Boogaards ontsluit zijn bedrijf op dit moment vooral intranetten bij ondernemingen. Deze ondernemingen krijgen de beschikking over een mobiel portaal, waardoor medewerkers met een WAP-toestel toegang hebben tot bedrijfsgegevens uit de database. Dat zijn in de eerste plaats productspecificaties en voorraadgegevens.
Ook Exchange-servers worden mobiel ontsloten zodat medewerkers toegang hebben tot hun e-mailprogramma. Een van de eerstvolgende toepassingen die WAPMagic ontwikkelt, is een mobiel urenregistratiesysteem voor bijvoorbeeld consultants en servicemedewerkers. Ook verwacht Boogaards in de nabije toekomst met het WAP-protocol toegang te kunnen bieden tot erp-rapporten en crm-systemen.
Aftappen
Dergelijke toepassingen maken beveiliging steeds belangrijker. Omdat WAP-transmissies verlopen via het GSM-net kunnen ze in theorie worden afgetapt. Daarvoor zijn echter wel geavanceerde technologie én gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld het IP-adres van de beller nodig. Dit kan betekenen dat ondernemingen voorlopig geen bedrijfsgevoelige informatie via WAP beschikbaar willen stellen.
Naarmate WAP in het bedrijfsleven doordringt, komen de eerste verhalen over WAP-virussen los. Boogaards is daar nog nooit mee geconfronteerd: ‘Ik sluit niet uit dat zoiets bestaat, maar wij zijn hier de hele dag met allerlei toepassingen bezig, en ik heb zo’n virus nog nooit gezien. Ik heb er ook nog geen klant over gehoord."
Met name telecom- en IT-bedrijven lopen voorop met concrete toepassingen. Compaq bijvoorbeeld is een klant van WAPMagic. Zijn verkoopmedewerkers hebben via WAP mobiel toegang tot productgegevens. De hardwareleverancier werkt aan een vergelijkbaar systeem voor zijn wederverkopers.
De bestaande technologie is al volledig geschikt om informatie op te vragen uit back-office systemen. Met name databases die al te ontsluiten zijn via Internet, zijn even eenvoudig te ontsluiten via WAP. Een nadeel van de huidige, eerste, WAP-versie is dat gebruikers zelf toegang moeten zoeken tot het systeem. In WAP-versie 1.2, die dit najaar wordt verwacht, komt daar verandering in. De nieuwe versie bevat push-functionaliteit, waardoor gebruikers automatisch informatie ontvangen.
Ontluisterend
Bandbreedte en schermgrootte zijn nog beperkt. Jean-Luc van Hulst, oprichter en directeur van software-ontwikelaar Finalist, noemt de gebruikerservaring "ontluisterend". Zijn bedrijf ontwikkelt zelf WAP-toepassingen, maar loopt tegen de beperkingen op van de huidige versie. "Nu zit je met een scherm waar zes regels tekst en twintig karakters op passen. De transmissiesnelheid is 9600 baud. Het huidige WAP blijft steken in ideeën over de toekomst."
Van Hulst beschouwt WAP als een tijdelijk verschijnsel. "Het is onvermijdelijk dat de telefoon samenkomt met de PDA (personal digital assistant). Die apparaten worden zo krachtig, dat je daar uiteindelijk een gewone browser voor kunt gebruiken. Je krijgt dan een personal computer, die echt ‘personal’ is."
Van Hulst ziet, ondanks de beperkingen, wel degelijk praktische toepassingen. Gebruikers willen overal toegang tot bedrijfsinformatie. Intern maakt Finalist ook gebruik van WAP. Van Hulst: "Zelf heb ik de beschikking over de personeelslijst met bijbehorende telefoonnummers. Dat is veel handiger dan alles apart in het geheugen invoeren."
Op dit moment zijn consumententoepassingen als het weerbericht, spelletjes, beurskoersen en voetbaluitslagen de meest gebruikte WAP-diensten. Maar in de industrie leeft de verwachting dat over enkele jaren zakelijke toepassingen overheersen. Deze ontwikkeling is te vergelijken met die van het vaste Internet, waar commerciële zakelijke toepassingen in de schaduw van elektronische handel voor consumenten tot volle bloei zijn gekomen.
Ook de overheid begint aarzelend met het invoeren van WAP-applicaties. Dat gaat echter niet snel genoeg naar de zin van Victor Bekkers, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en consultant bij CMG. Hij leest en hoort veel over e-commerce en m-commerce, en vindt dat daardoor te weinig aandacht is voor andere toepassingen. Daarom heeft hij de term m-government (m voor mobiel) geïntroduceerd.
Overheidsinformatie
Bekkers ziet in WAP bij uitstek een middel om communicatie tussen overheid en burger, en tussen overheidsinstanties onderling, te laten verlopen. Een voorbeeld van de eerste toepassing is een pilotproject van CMG waarin waterstanden en stromingen mobiel beschikbaar zijn voor binnenschippers. Een voorbeeld van de communicatie tussen overheden onderling is een project in Zuid-Limburg waarbij stadswachten via hun toestel toegang hebben tot de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, om verdachte voertuigen te controleren.
Op korte termijn ziet Bekkers toepassingen voor de push-variant in zogenoemde lokale informatieruimten. Daaronder valt bijvoorbeeld het toezenden van een bericht als iemand langs het stadhuis loopt. In het bedrijfsleven werken Albert Heijn en Edah al aan het ontwikkelen van de mogelijkheid om klanten die een winkel inlopen informatie te sturen.
De overheid kan volgens Bekkers meer met WAP doen, vooral omdat overheidsinstellingen over zoveel informatie beschikken. "Als je toch bezig bent met het organiseren van je informatievoorziening, houd dan ook rekening met de mobiele variant. Europa en Nederland hebben een betere uitgangspositie dan Amerika, door de GSM-standaard en hogere penetratiegraad van mobiele telefoons. Maar nu wordt nog te weinig nagedacht over mobiele technologie in de publieke sector."