De Amerikaanse domeinregistreerder AGN Domain Name Service (Adns) voert een campagne voor een vrijere omgang met zogenaamde toplevel-domeinen. Het bedrijf richt zijn pijlen vooral op de Icann, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. In Nederland lijkt de behoefte aan alternatieven voor de topleveldomeinnamen groeiend.
Adns registreert domeinnamen die anders eindigen dan de gebruikelijke ‘.com’ of ‘.org’. Te denken valt aan ‘.earth’ of ‘.z’ of ‘.usa’. Het bedrijf ondervindt daarbij naar eigen zeggen hinder van de beperkingen die de Icann als toezichthouder opstelt. De Icann op zijn beurt beticht Adns van het uitlokken van anarchie op het Internet.
Adns biedt een honderdtal mogelijkheden voor topleveldomeinen en is daarin overigens niet de enige aanbieder. De uitgegeven namen lijken volgens criticasters vooral vastgelegd om mogelijk financieel gewin te behalen door ze door te verkopen. Adns zegt registreerders niets in de weg te willen leggen in de keuze van domeinnamen; het is juist de grootste kritiek op de Icann dat deze organisatie te zeer de belangen van houders van merknamen beschermt. "Je moet op Internet zo minimalistisch zijn als mogelijk", aldus Adns-directeur John Palmer.
Adns start volgende maand een reclamecampagne waarin het de Icann weg zet als een instituut dat zijn oren te veel laat hangen naar bepaalde belanghebbenden, zoals de Wipo, de World Intellectual Property Organization. Dergelijke belangenverstrengeling zorgt volgens Adns voor te veel restricties op het Internet. ‘Icann beperkt domeineigendomsrechten en heeft uitverkoop gehouden aan machtige belanghebbenden’, aldus de radiocommercial die geprogrammeerd staat. ‘Icann betekent: ‘you cannot’, aldus de slogan.
Een woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (Sidn) in Arnhem ziet geen consequenties van de Amerikaanse twist voor ons land. ,,Wij registreren domeinnamen met als toplevel ‘.nl’, andere toplevels gaan langs ons heen”, aldus de woordvoerder.
Xs4all in Amsterdam is het volgens een woordvoerder van de Internet-aanbieder eens met de logica van het nl-level voor Nederlandse Internet-gebruikers. "Dat is in Icann-verband vastgesteld en daar kom je niet omheen." Het creëeren van bijvoorbeeld een alternatief toplevel in ons land onder bijvoorbeeld .ned is daarom geen optie. "Wel vindt Xs4all dat de druk op de vijf topleveldomeinen te groot wordt en moet worden verlicht." De discussie die daarover gaande is, gaat volgens de woordvoerder uit van een zestigtal nieuwe toplevels. "Die geven bedrijven de mogelijkheid zich in specifieke categorieën te presenteren", aldus de woordvoerder.
Een woordvoerder van branchegenoot Uunet in de hoofdstad onderschrijft dat er commercieel gezien wel behoefte is aan alternatieve toplevels, maar zegt dat hij geen weet heeft van bestaande initiatieven om daar concreet actie op te ondernemen.
Adns werkt al sinds 1995, maar heeft nog niet meer dan 3700 secondleveldomeinnamen uitgegeven. Tegenover 14 miljoen domeinen op com, org en net. Moeilijkheid is dat de door Adns geregisteerde domeinen in de alternatieve toplevels niet door de zogenaamde DNS-servers van de Internet-aanbieders gekend worden. Iemand die een Internet-pagina in zo’n domein wil bereiken, moet daarom zijn browser richten op de DNS-server van in dit geval Adns. Dat hoeft geen probleem te zijn. Volgens de woordvoerder van Xs4all blijkt echter maar al te vaak dat deze servers niet accuraat zijn in de jongst vastgelegde domeinnamen in de Icann-hiërarchie.