Amerikaanse IT-bedrijven maken zich zorgen of er deze zomer wel voldoende elektriciteit voorhanden is. Vooral hittegolven zorgen voor een piek in de vraag naar stroom die de energiebedrijven nauwelijks kunnen verhapstukken. In Nederland bestaat geen tekort aan stroom, maar zijn de problemen – met name in de omgeving van Amsterdam – van infrastructurele aard.
Vorige week woensdag kampte Silicon Valley met een grote stroomstoring. Een recordbrekende hittegolf noopte het plaatselijke energieconcern Pacific Gas & Electric ertoe veel meer elektriciteit naar consumenten te distribueren. Dat ontregelde echter de stroomvoorziening aan de zakelijke markt. Zo zaten Cisco Systems en Apple Computer ruim een uur zonder stroom. Bedrijven als Hewlett-Packard en Intel probeerden uitval van hun vitale systemen te voorkomen door in delen van hun gebouwen de stroom af te zetten.
De ICT-bedrijven houden hun hart vast nu de zomer is aangebroken en de kans op nieuwe hittegolven zich aandient. Het vertrouwen in het lokale energiebedrijf is door gesteggel over het al dan niet neerzetten van een nieuwe krachtcentrale alleen nog maar gedaald. Oracle heeft er zelfs gekozen om voor 6,6 miljoen dollar een eigen noodstroomsysteem in een bunker in te richten. In navolging van grote fabrikanten, die al decennialang zelfvoorzienend zijn, willen steeds meer IT-bedrijven betere uitwijkfaciliteiten. De explosieve groei van elektronische handel en bijbehorende online-transacties vergroot de druk op een ongestoorde elektriciteitsvoorziening. De gangbare UPS (Uninterruptible Power Supply) -accusystemen, die maar voor enkele minuten stroom opvangen, schieten hiervoor tekort.
Toegenomen vraag
De energiehik in Silicon Valley staat niet op zichzelf. De Amerikaanse industrie kampt regelmatig met stroomuitval, zoals uit een recent artikel uit The Wall Street Journal blijkt. Dat komt door een combinatie van factoren. Allereerst is de vraag naar stroom het afgelopen decennium fors gestegen door de aanhoudende economische groei. Zo groeit de vraag naar stroom in Silicon Valley jaarlijks met bijna 5 procent (zo’n 200 tot 300 megawatt). Vooral de nieuwe Internetdatacenters, waar batterijen computers het groeiende Internetverkeer moeten opvangen, slurpen energie.
Daarnaast is de Amerikaanse energiemarkt door de verregaande liberalisering en de entree van nieuwkomers versnipperd geraakt. Het rendement op investeringen is belangrijker geworden dan de betrouwbaarheid van het nationale elektriciteitsnetwerk. "Amerika is een grootmacht, maar het heeft een hoogspanningsnet van een derde-wereldland", constateert een energiedeskundige in de zakenkrant.
Donder en bliksem
Dat laatste beaamt Moos Bulder, manager bij PSINet. "In tegenstelling tot Europa zijn er in Amerika maar weinig steden met ondergrondse kabels en verdeelstadions. Het elektriciteitsnet is daardoor veel gevoeliger voor bliksem en storm." Infrastructuur-aanbieder PSINet bouwt momenteel een computercentrum in Amsterdam, net als talloze andere IT-bedrijven. Daardoor is er een extreme vraag naar stroom ontstaan. "In Amsterdam is voldoende stroom aanwezig, maar daar bevinden de knelpunten zich in de infrastructuur en het transport van stroom", zegt Bulder. "Wij waren een van de eersten en betalen mee aan het leggen van een kabel naar ons hostingcenter. We liggen op schema."
"Op dit moment zijn er tientallen aanvragen van IT-bedrijven en dat aantal loopt nog steeds op", meldt Annemiek Louwers, woordvoerster van energiebedrijf Nuon. "De wachttijd voor een aansluiting bedraagt, afhankelijk van locatie en gevraagd vermogen, een half jaar tot drie jaar."
Het regelen van een aansluiting duurt zo lang, omdat er voor de datacenters speciale voorzieningen nodig zijn. Louwers: "Er moeten aftakkingen komen van het elektriciteitsnet. Dat betekent: geulen graven, vergunningen aanvragen, kabels leggen en schakelkasten bouwen. Zo’n proces vereist in samenspraak met de gemeente een nauwkeurige planning"
Invasie
MCI Worldcom regelde in augustus 2000 de stroomaanvraag voor een nieuw datacenter in Amsterdam Zuidoost. "Net op tijd, daarna kwam de grote invasie", vertelt Bram Cool, manager business development van MCI Worldcom. Het nieuwe datacenter, met een capaciteit van ruim 10.000 megawatt (vergelijkbaar met het stroomverbruik van een stad van 50.000 inwoners) opent rond de jaarwisseling zijn deuren. Cool noemt de lange wachttijden voor een stroomaansluiting iets typsich Amsterdams. "Daar is in korte tijd een sterk competitieve ICT-omgeving ontstaan. In andere landen is dit veel minder."