De splitsing van Microsoft in een bedrijf dat het besturingssysteem levert en een bedrijf dat applicaties op de markt brengt, heeft verstrekkende gevolgen. De twee nieuwe Microsoft-bedrijven zullen intern hard gaan concurreren. Daardoor ontstaan er kansen voor derde partijen die in de slag gaan met de twee opgesplitste ondernemingen. Via een omweg lijken de beoogde doelen toch werkelijkheid te worden. KPN Telecom en RDW bevestigen dit.
De gevolgen van de splitsing van Microsoft zijn volgens Ferdinand Geuther, business consultant bij KPN Telecom, te vergelijken met het verzelfstandigen van onderdelen van de NS en het splitsen van de voormalige PTT’s. "Het duurt jaren voor dergelijke bedrijven zo’n drastische reorganisatie te boven zijn. In de praktijk leidt de nieuwe manier van werken tot grote interne concurrentie waardoor derde partijen kansen krijgen."
De juristen van Microsoft zullen er alles aan doen de splitsing zo veel mogelijk te vertragen, zo stelt Geuther. "Bedrijven als Oracle en Sun zitten op het vinkentouw en zijn nu al klaar om de concurrentie aan te gaan. Het is de vraag of zij het zo lang uit kunnen zingen tot de splitsing een feit is."
Marktwerking
Arco Groothedde, hoofd automatisering van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, kan de gevolgen van een eventuele splitsing nog niet goed overzien. "Ik wil eerst helder krijgen wat de consequenties van de tweedeling zullen zijn. Pas dan kunnen we reageren." Hij verwacht als positief effect dat er een marktwerking zal ontstaan doordat andere leveranciers de concurrentie aan kunnen en durven. "IBM heeft daar in het verleden ook mee te maken gehad. Toen er een eind kwam aan zijn hegemonie, gingen als uiteindelijk resultaat de licentieprijzen omlaag. Bij de splitsing van Microsoft verwacht ik een vergelijkbaar effect."
Hij benadrukt dat de gevolgen pas op langere termijn merkbaar zullen zijn. "Veel softwareleveranciers stellen dat een applicatie maar twee jaar mee gaat. In de praktijk gaat een applicatie veel langer mee, ten minste vier à vijf jaar. Daarom duurt het nog jaren voor concurrenten echt een kans krijgen en zal Microsoft de markt nog jaren blijven domineren"
Groothedde houdt de ontwikkelingen bij Microsoft nauwlettende in de gaten, maar de RDW heeft nog geen acties in voorbereiding om naar andere softwareleveranciers over te stappen.
ING-contract
In april sloot Microsoft een wereldwijde licentieovereenkomst met ING Group voor alle 90.000 ING-medewerkers. Deze overeenkomst, die een periode beslaat van drie jaar, biedt ING de mogelijkheid de infrastructuur volledig te standaardiseren op desktops en servers van Microsoft. ING koos voor het standaardiseren op Microsoft-technologie om drie redenen. In de eerste plaats om kosten te besparen en te standaardiseren, als tweede reden noemt ING de zekerheid dat de organisatie nu volledig met Microsoft-software werkt. Tenslotte denkt men dat de verschillende eenheden beter kunnen samenwerken.
Ton Gout, leider van dit ING-project, stelt dat bij het afsluiten van het contract rekening is gehouden met een mogelijke afsplitsing. "Bij andere contracten met leveranciers van software houden we in het contract altijd rekening met wat er tijdens de contractduur kan veranderen. Toen we de onderhandelingen met Microsoft openden, wisten we uiteraard dat een splitsing over enige tijd mogelijk zou zijn."
Op dit moment bekijkt ING wat de mogelijke gevolgen zijn van een splitsing van Microsoft, maar Gout kan hierover nog geen uitspraak doen.
Wantrouwen
Uit een vorige maand gehouden onderzoek van Information Week blijkt dat twee op de vijf IT-managers terughoudend zijn bij de aanschaf van Microsoft producten als de splitsing een feit is. Het aantal respondenten dat geen invloed verwacht van de splitsing op hun aankoopplannen daalde in een maand tijd met een derde naar 55 procent.
Een woordvoerder van Microsoft stelt als reactie op dit onderzoek dat men geen voorspelling kan doen over de gevolgen van de splitsing. "Het is nog niet duidelijk wanneer de splitsing er komt. Daarom zijn voorspellingen alleen maar hypothetisch."
Intussen doet Microsoft er alles aan om klanten te winnen. Het in Californië gevestigde Goinvest.com, leverancier van financiële data, werd overgehaald zijn Linux servers te dumpen en over te stappen op Windows 2000. "Wij kregen voor miljoenen dollars aan gratis software en dienstverlening," stelt ceo Jeff Fenley. Dat is een opvallende incentive voor een bedrijf dat vorig jaar geen winst maakte en dit jaar voor drie miljoen dollar denkt om te zetten. Fenley verdedigt zijn overgang naar Microsoft door te stellen dat "mijn IT-afdeling van drie man is nu doelmatiger bezig dan wanneer ze de problemen moeten oplossen in heterogene omgevingen."