Het Europese parlement en de Europese Commissie hebben forse kritiek op het veilen van Umts-frequenties. Deze week debatteerde het parlement over een rapport dat stelt dat er in Europa een oneerlijke situatie ontstaat, omdat niet alle lidstaten hun frequenties veilen. Op grond van de zogeheten vergunningenrichtlijn kan de Commissie nu juridische maatregelen nemen tegen de veiling.
Wanneer het rapport van de parlementaire commissie Industrie wordt aangenomen in het parlement, komt Europees Commissaris Erkki Liikanen (Ondernemingsbeleid en Informatiemaatschappij) onder zware druk te staan om juridische actie te ondernemen tegen enkele lidstaten, waaronder Nederland.
Liikanen heeft al eerder, tijdens een hoorzitting over de toekomst van de telecomsector, toegegeven bezorgd te zijn over de hoge kosten bij de openbare veiling van Umts-frequenties. In reactie op een vraag van europarlementariër en telecomrapporteur Wim van Velzen (CDA/EVP) bevestigde hij dat dit de prijzen omhoogstuwt, en dat de ontwikkeling van de markt wordt afgeremd.
Riante meevaller
Van Velzen heeft de Europese Commissie daarop gevraagd om een zogenaamde inbreukprocedure te starten tegen het Verenigd Koninkrijk. Ook wil hij onderzoek naar mogelijkheden om later via de rechter actie te ondernemen tegen Nederland, Duitsland en Denemarken, de landen die nog van plan zijn hun frequenties te veilen.
Liikanen heeft hierop nog niet officieel gereageerd, maar binnen de Europese Commissie is wel onrust ontstaan over de miljarden die de Britse regering heeft binnengehaald met de veiling van frequenties, en over de miljarden die andere regeringen, waaronder die van Nederland, nog hopen te verdienen.
De gang van zaken lijkt in strijd met artikel 11 van de Europese vergunningen-richtlijn. Die stelt dat de vergoedingen die regeringen vragen voor machtigingen, uitsluitend mogen dienen ter dekking van de administratiekosten. De Britse en Nederlandse regering zien het geld echter als een riante meevaller voor de schatkist.
Ontsnapping
Beide regeringen beroepen zich op een ontsnappingsclausule in artikel 11, waarin bepaald wordt dat voor schaarse hulpmiddelen een uitzondering gemaakt mag worden. Die clausule bepaalt echter ook dat bij die heffingen rekening moet worden gehouden met verdere ontwikkeling van nieuwe diensten, en dat concurrentie bevorderd moet worden. Het Europees Parlement vindt nu dat van eerlijke concurrentie geen sprake is, en zou graag willen dat het binnengehaalde geld weer in de telecomsector wordt gestoken. Bovendien vindt het parlement dat de veiling in strijd is met de afspraken die de Europese regeringsleiders hebben gemaakt op de top van Lissabon.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat in een reactie weten geen reden te zien om het verdelingsmechanisme te veranderen. Het ministerie voelt zich gesterkt door een uitspraak van Commissievoorziter Prodi, die gezegd heeft veiling het beste mechanisme te vinden.
Ondertussen is op de World Radio Conference, vorige week in Istanbul, door vertegenwoordigers van de verantwoordelijke Europese ministeries besloten om meer bandbreedte beschikbaar te stellen voor mobiele breedbandtoepassingen. Vanaf 2008 komen meer frequenties vrij voor de derde generatie mobiele communicatie.