Hoeveel ouders ‘hosten’ zonder het te weten vandaag de dag thuis illegale activiteiten? "Ich habe es nicht gewusst" werkt niet als zoon of dochter minderjarig is. Er is dan wel geen winkelier die opbelt dat zoon of dochter betrapt is op het stelen van een rol drop. Maar toch, de diefstal van kopierechten neemt dezelfde omvang aan als het overtreden van de maximale snelheid.
Er gaat nog geen lichtje op? Al eens iets aan tafel gehoord van MP3? Maandenlang had ik getracht ‘Napster’ als een bedenkelijk programma af te schilderen dat niet door de huis-‘firewall’ komt. Maar wat doet de dochter van dertien als ze slechts tweehonderd MP3-files heeft en klasgenoten er met Napster al meer dan tweeduizend verzameld hebben. Die installeert dan zelf Napster en begint met downloaden. Totdat pa opmerkt dat de lampjes op de kabelmodem ook flikkeren als ze weg is. Blijkt dat de trots van pa, zijn eigen geconfigureerde ‘firewall’, Napster gewoon doorlaat. Bovendien had dochter-lief de directory opgegeven waar haar collectie MP3-files staat. Bij Napster wordt die directory gedeeld met de rest van de Napster-wereld en kan iedere Napster-gebruiker die ook online is, de files bij jou ophalen. Als je dan een snelle modemverbinding hebt en je PC aan laat staan, dan wordt er meer van jouw disk opgehaald dan omgekeerd.
De snelheid waarmee Napster opkomt, geeft aanleiding tot het gevoel dat de muziekbranche met een prijs van 40 à 50 gulden voor een CD haar eigen sluipende ondergang alleen maar versnelt. De wereld van de vaste boekenprijs heeft zelfs nog helemaal niets door. Boekteksten kunnen straks op ‘digital ink’ (een soort herschrijfbaar en opvouwbare folie) ieder moment en overal worden gedownload, net als MP3. Dat wordt dus leuk met de komende generaties mobiele telefonie waarbij ‘mobiel Internetten’ mogelijk wordt. Geen gesleep met CD’s en boeken meer, ten minste als het probleem rond de kopierechten wordt opgelost.
Na een discussie in huis over kopierechten en schonen van directories wordt de paniek over ‘hosting illegal activities’ snel overschaduwd door een nieuwe paniek: Videoster. Een 4MegaByte grote MP3 file real-time downloaden gaat straks met 128 Kbits per seconde (bps), maar video is een ander verhaal. DVD vraagt niet alleen met Mpeg2 rond de 5 GigaByte per film, voor real-time downloading is 5 Mega bps gegarandeerde snelheid nodig. Daarvoor is Vdsl nodig. Isdn mag dan traag zijn vergeleken bij kabelmodem of Adsl, binnen vijf jaar, en nu al in testopstellingen, zullen veel gebruikers al meer willen dan Adsl. Bandbreedte is ontzettend verslavend. Tenminste zolang je er niet genoeg van kan krijgen. En genoeg voor een mens is ongecomprimeerd 1Giga bps of gecomprimeerd 25-40 Mbps. En dat krijgt u na 2005.
Stel wij hebben in de regio Amsterdam één miljoen huishoudens die allemaal persoonlijke TV krijgen. Dat betekent 5Mbps gegarandeerde bandbreedte op ieder moment wanneer het de kijker uitkomt. Je moet dan zo’n 500 tot 5000Gbps schakelcapaciteit leveren. Anno 2000 schakelen de zwaarste switches rond de 50Gbps. Na vijf of meer jaar Moore’s law (18 maanden voor een verdubbeling van de prijs/prestatie factor), zijn er betaalbare switches om rond 2005 iedere Amsterdammer zijn videoprogramma’s te laten ‘napsterren’. Of Napster is dan verboden of het is een werkwoord geworden. Waarom de paniek. Niet omdat de omroepwereld zich niet zou aanpassen. De Ncrv en de Vara zijn TV-omroepen, terwijl in hun naam nog radio staat. De paniek kwam toen iemand dit per se met Umts, de derde generatie-opvolging van gsm, wilde gaan doen.
Kunt u zich de volgende analogie voorstellen: wij zijn met gsm in vijf jaar tijd met alle Amsterdammers van de fiets in een auto gestapt die nu 96 kilometer per uur rijdt. Dat was even doorwerken, maar de meeste mobiele bellers zitten in Amsterdam en de netwerken kunnen dat uiteindelijk aan. Nu denkt iemand ineens een sprong te gaan maken van 9,6kbps, uh� 96 km/uur naar 5Mbps, 5000 kilometer per uur. Heel Amsterdam in de auto met 5000 per uur door de stad. Dat kan alleen als wij alle auto’s 100 keer kleiner maken, de truc met micro-elektronica waarop Moore zijn wet baseerde. Bij mobiele netwerken impliceert dat 100 keer kleinere en dus 100 keer meer cellen. Dat kan met Bluetooth, maar dat duurt nog even.
Egbert-Jan.Sol@Ericsson.com, vice president technology Ericsson Nederland