De collectieve arbeidsovereenkomst voor Informatie, Communicatie en Kantoortechnologie, de ICK-cao, bevat een nieuw systeem voor beloning. Salarissen zijn gekoppeld aan de twintig meestvoorkomende functies, zoals programmeurs en softwarespecialisten. Dit melden zowel onderhandelaars van de Vereniging ICT Nederland als vakbonden FNV, CNV en De Unie. Kinderopvang maakt voor het eerst deel uit van de hardware-cao.
Werkgevers en bonden kwamen vorige week maandagavond tot overeenstemming over de ‘hardware-cao’. Verklaart, zoals verwacht, het ministerie van Sociale Zaken de overeenkomst algemeen geldig, dan geldt de cao voor zo’n veertig- tot vijftigduizend werknemers. Kleinere bedrijven in de sector zullen deze overeenkomst op deze manier toepassen. Bedrijven met meer werknemers, zoals IBM, zien de cao meer als een minimum.
In de cao is een loonsverhoging afgesproken van 3,5 procent, ingaande in de maand juli. In dezelfde maand krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris. De cao geldt met terugwerkende kracht van 1 april dit jaar tot 31 maart 2001.
Realiteit
"Het oude loongebouw had elk contact met de realiteit verloren", verklaart FNV-woordvoerder Gerard van Hees de verandering in het loongebouw. In het nieuwe systeem stijgt het salaris in het begin van de schaal sneller dan op het eind. Beschikt een bedrijf over een ‘bedrijfsoverleg’ (werkgever en or) kan het een eigen systeem aanmaken voor functie-indeling, beoordeling, beloning en groei.
De vakbonden gingen alleen akkoord met het op deze manier vergroten van de variatie in de salarisverhogingen. Een algemeen systeem voor prestatiebeloning hielden ze tegen. CNV-onderhandelaar Wim Burggraaf verklaarde eerder al dat "het via de achterdeur binnenhalen van een prestatieloon nooit voor de hele sector mag gelden." De kleinere bedrijven met een ICK-cao beschikken niet over een beoordelingsysteem waarmee de verschillen in salarissen getoetst kunnen worden.
Kinderopvang
De overeenkomst bevat voor het eerst een regeling voor de opvang van kinderen. Bedrijven dragen 0,1 procent van de loonsom bij voor de opvang, met een minimum van drieduizend gulden per bedrijf. Werknemers moeten wel minimaal een jaar in dienst zijn, willen ze voor de regeling in aanmerking komen. De Stichting Uitvoering Kinderopvang (Suk) zal de aangesloten bedrijven faciliteren bij het opzetten van de regeling.
Overeenstemmen met de kinderopvang bleek geen eenvoudige opgave, stellen zowel CNV als FNV. De kleine bedrijven in de branche zouden de drieduizend gulden niet kunnen opbrengen, zo stelde de Vereniging ICT Nederland. Een door alle bedrijven samen op te richten fonds voor de kinderopvang was al helemaal uit den boze. " Van Hees wil de bijdrage volgend jaar verdubbelen; het probleem is in de sector groot. "Dit is het begin. Volgend jaar gaan we hiermee verder."