Navision verwacht begin volgend jaar zijn erp-software voor het middensegment geschikt te hebben gemaakt voor WAP-apparatuur. De komende versies van Navision Financials, 2.6 en hoger, zullen bovendien werken met Microsofts BizTalk-architectuur voor elektronische communicatie tussen bedrijven. Met deze aankondiging houdt de softwareleverancier het aantal standaarden voor zijn software beperkt.
De keuze voor de BizTalk-architectuur van Microsoft is op het eerste gezicht opmerkelijk, omdat er in de industrie veel steun is voor het concurrerende RosettaNet. Maar Navision heeft een sterke band met Microsoft. Navision zet bijvoorbeeld ook exclusief in op SQL Server, en werkt niet met databases van Oracle, of met het besturingsysteem Linux.
Cees Poortman, directeur van Navision Nederland, ontkent dat zijn bedrijf zich volledig vastpint op Microsoft: "We zijn nauw gelieerd aan Microsoft, maar we doen niet wat zij zeggen. Wij zien het als een bedreiging als een pakket teveel platforms ondersteunt. Dat zou teveel onderhoud vergen. We hebben in het verleden acht verschillende server-platforms ondersteund, maar de meerderheid van onze klanten draaide toch op NT. Mocht blijken dat de markt iets anders wil, kunnen we snel omschakelen."
Lucratief
Damgaard, eveneens afkomstig uit Denemarken, heeft deze week bij de aankondiging van XAL 3.0 juist een tegenovergestelde strategie gepresenteerd. De gebruikersinterface (gui) van Damgaards nieuwe product is geënt op Microsoft. Maar XAL wordt op netwerkniveau ook ondersteund door Novell en Linux. Bovendien ziet Damgaard wel toekomst voor de databases van Oracle in het middensegment.
Navision en Damgaard lijken een behoefte te vervullen in de middenmarkt. In het laatste volledige boekjaar van Navision bijvoorbeeld steeg de omzet met 136 procent, de winst met 299 procent. Het gat dat bedrijven als deze twee Scandinavische erp-leveranciers vullen, is gevallen tussen de administratieve software voor kleinere bedrijven, en de zware erp-systemen voor de enterprise-markt van de zogeheten Jbops (JD Edwards, Baan, Oracle, Peoplesoft en SAP).
Zowel de leveranciers van de van oorsprong administratieve software als Exact en Unit 4, als de grote erp-leveranciers, bewegen zich in de richting van het lucratieve middensegment. De kleinschalige pakketten lijken daar het best in te slagen. Zo zegt Poortman bij potentiële klanten in Nederland vooral Exact als concurrent tegen te komen. De zwaardere erp-systemen hebben wat meer moeite in het middensegment door te dringen. SAP heeft met het oog op zijn manoeuvres in de richting van die markt het Mysap.com concept opgezet, maar heeft daarmee tot nu toe vooral grote klanten gemigreerd van SAP R/3 naar Mysap.com. De traditionele zware erp-implementaties blijken voor het middensegment vaak te duur en te zwaar.