Universiteiten en ICT-bedrijven moeten meer gaan samenwerken om de positie van Nederland als ICT-land te verbeteren. Dat vinden ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en minister Loek Hermans van Wetenschappen. Dit bepleitten zij vorige week op de conferentie "Concurreren met ICT-competenties" in Den Haag.
Beide ministers bleken niet ontevreden met de zevende plaats die Nederland in de ICT-top inneemt. "We doen het goed. Of, beter gezegd, we doen het niet slecht", zei Jorritsma. Ze maande de twee partijen vervolgens om haast te maken met nieuwe samenwerking en niet achterover te leunen. "We moeten absoluut tempo maken."
Het duo zei toe bij de presentatie van de volgende begroting in september voldoende geld te hebben voor initiatieven. Ook zouden ze haast maken met de beoordeling van de plannen. Jorritsma: "Als het niet snel gaat, is het te laat."
Dotcom-top
Jorritsma is bezorgd dat Nederland concurrentie gaat krijgen van de andere EU-lidstaten, die onlangs in Portugal besloten IT-beleid hoger op de agenda zetten. "De dotcom-top in Lissabon was leuk, maar ook een bedreiging voor Nederland."
Hermans zei het onderwijs aan minder regels te zullen binden. "Misschien is het tijd voor meer parttime hoogleraren." Verder opperde hij dat een universiteit IT-studenten pas toe moet laten als ze een eigen bedrijfje zijn begonnen.
Doorbraken
"Ik zie te weinig echte doorbraken," berispte Jorritsma de aanwezige beoefenaars van de wetenschap en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. "De intensiteit van de contacten tussen wetenschap en bedrijfsleven moet echt hoger." Ze hoopt in de zorgsector, bij het transport en bij de financiële instellingen op een snelle groei van de IT-toepassingen.
De conferentie, georganiseerd door de twee ministeries, gaf de aanwezigen ter motivering een aantal ronkende voorbeelden te zien van succesvolle samenwerking tussen onderzoekers en ICT-bedrijven. Vanuit de VS was overgekomen IBM’er Michael R. Nelson, voormalig Internet-adviseur van vice-president Al Gore. Zijn Power-Point-presentatie beloofde een groei die nog moet komen. "We hebben nog maar 3 procent van de mogelijkheden die Internet biedt, ontgonnen." E-commerce wordt volgens Nelson ingehaald door m-commerce, via de mobiele telefoon. Dat staat op haar beurt de plaats af aan v-commerce, waarin snelle videoverbindingen klanten in staat stellen door virtuele winkels te wandelen.
Kersvers
Ian E. Maxwell, oud-Shell onderzoeker en huidig directeur van het kersverse Avantium Technologies, presenteerde de zaal vervolgens de verbeteringen die IT-toepassingen het bedrijfsleven biedt. Zijn bedrijf simuleert chemische reacties met computers en voert de praktijktesten op veel kleinere schaal uit dan in de chemische industrie gebruikelijk. Het proces versnelt de proefnemingen en verkorten daarmee de tijd nodig om een nieuw product op de markt te krijgen. In zijn voorbeeld, het ontdekken van een nieuwe katalysator, duurde het nog maar vijf in plaats van acht jaar voordat het aan de man gebracht wordt.
Het bedrijf was niet zomaar uitgenodigd door Den Haag. Avantium werkt voor deze proeven samen met de universiteiten in Eindhoven, Delft, Leiden en Enschede. De samenwerking met wetenschappers is "opwindend", vertelde Maxwell. Hij reageerde dan ook enthousiast op de uitnodiging van Jorritsma om vlug nieuwe plannen in te dienen. "Ik hoop op high speed subsidy processing."
Subsidiemechanisme
Niet iedereen is overtuigd van de snelheid die Jorritsma belooft. Een van de deelnemer aan de conferentie wijst in de pauze op de regels die het ministerie van Economische Zaken hanteert voor het indienen van nieuwe plannen. "Dat moet via de bestaande subsidiemechanismes die goedgekeurd zijn door de EU. Die hebben nog nooit voor een doorbraak gezorgd." Een bedrijf krijgt volgens hem voor een echte IT-doorbraak sneller geld bij een bank dan van de overheid.
Hij zag liever geld voor een grootschalige praktijkproef met elektronische handel in transport. Daarvoor moet de minister echter de subsidieregels ombuigen, een moeizaam pad dat via Brussel loopt. "Maar hoe kun je nou een grand-prix winnen met een deux-chevaux?"