Fenit en de Vereniging ICT Nederland zet ICT-bedrijven die studenten van de opleidingen wegkapen, uit de branche-organisaties. Dit zei Fenit-voorzitter Henk Broeders bij de ondertekening van het ‘Duaal leren’ convenant tussen hbo-raad en Fenit en de vereniging ICT Nederland. Het convenant moet een einde maken aan het probleem van het wegkopen van studenten.
Alle aangesloten bedrijven zullen zich aan de afspraak houden, zo verwacht Broeders. "We hebben enig gezag." Kapen de aangesloten bedrijven alsnog studenten weg, dan krijgen ze een berisping. "Desnoods zetten wij ze uit de vereniging", zei Broeders. Fenit vertegenwoordigt zo’n tweehonderd bedrijven, de Vereniging ICT Nederland ongeveer driehonderd. Slechts zo’n veertig zijn bij beide organisatie aangesloten.
De twee organisaties sloten vrijdag een overeenkomst met de hbo-raad waardoor studenten voortaan een gedeelte van de opleiding bij een bedrijf kunnen volgen. Een student volgt twee dagen onderwijs bij de hogeschool en werkt drie dagen bij een bedrijf. Het diploma van de duale-opleiding is gelijk aan het reguliere diploma.
Cobol
Een student-werknemer kost ongeveer veertigduizend gulden; het salaris niet inbegrepen. KPN en ING zijn voorbeelden van bedrijven die studenten op deze manier aannemen. De Haagse Hogeschool, waar het convenant werd ondertekend, begeleidt de studenten gedurende de vier jaar en bereidt ze indien nodig speciaal voor, legt Pim Breebaart van de hogeschool uit. "Zo komen ze bijvoorbeeld aan kennis van Cobol, de oude computertaal die ING nog gebruikt."
Een student die bij KPN begint, bouwt een studieschuld op van tienduizend gulden. De schuld wordt kwijtgescholden als de student na het afstuderen twee jaar bij het bedrijf blijft werken. Aan het eind van het eerste jaar bekijken zowel bedrijf als student of het duaal leren bevalt. De student kan, als het niet goed gaat, alsnog het regulier onderwijs in.
Populair
Voorzitter van de hbo-raad Frans Leijnse noemde het duaal leren een aardige combinatie van sector en onderwijs. "Ik ben blij dat zowel bedrijfsleven als onderwijs niet op de handen is blijven zitten."
Het duale programma is zeer populair, stelden alle aanwezigen. Een eerste bijeenkomst leverde vele tientallen meer belangstellende studenten op dan de vijftig die KPN kan plaatsen. De studenten willen zowel bij grotere als kleinere ICT-bedrijven aan de slag. De spreiding zal vrij natuurlijk zijn, verwacht Broeders. Een groot bedrijf biedt de student volgens hem een voorsprong, daar het bedrijf een stabielere structuur heeft. "Bij een kleiner bedrijf krijgen de studenten daarentegen misschien wat meer mogelijkheden en wat persoonlijker begeleiding."n GH