Dat het binden van personeel met ruimhartige optie- en aandelenregelingen niet zonder risico is, weten ze bij World Online als geen ander. Euforisch kochten de werknemers op 17 maart 2000 gezamenlijk 600.000 aandelen tegen een koers van 43 euro. Wie geen geld had kon dit lenen. World Online schoot totaal 22 miljoen euro voor. En toen begon de ellende.
De waarde van het aandeel ligt inmiddels op eenderde van de introductiekoers. Tegen de huidige koers (ongeveer 14 euro) afgezet, betekent dit op elke 10.000 gulden een verlies van 6600 gulden. Bij elkaar opgeteld gingen de medewerkers die met geleend geld aandelen in hun bedrijf kochten, voor 14,5 miljoen euro het schip in. Niet verwonderlijk dat met dit rekensommetje in het achterhoofd een groot aantal medewerkers van World Online ’s morgens zwaarmoedig achter hun bureau plaats nemen.
Blijkbaar wil het bedrijf voorkomen dat de escapades op de beurs in maart het werkgenot danig in de weg staan. Daartoe deed World Online haar beleggende personeelsleden een genereus aanbod. Wie dit wil, mag zijn aandelen voor de introductieprijs weer teruggeven. Maar, zo is tevens bepaald, wie wil verkopen geeft daarmee aan niet bestand te zijn tegen de risico’s die met beleggen samenhangen. Vandaar dat deze medewerkers in de nabije toekomst geen gebruik mogen maken van het optieplan en de bonusregeling die het bedrijf ook kent. Zij worden nu gestraft voor het optimisme waarmee ze zich in maart achter h�n bedrijf en h�n leidsvrouw schaarden. Of dit nu als werkgever een goed signaal aan de medewerkers is, betwijfel ik sterk. Voordeel is wel dat je – verlost van de aandelenschuld ’s morgens weer opgewekt aan de slag kan, zonder eerst op de beurspagina’s te zien tegen welk verlies je deze dag weer opbokst.