De Europese Centrale Bank omarmt ‘de nieuwe economie’ en wil minder nerveus zijn voor inflatiegevaar. Deze boodschap ventileerder Klaus Liebscher, ECB-lid en gouverneur van de centrale bank van Oostenrijk. Op een conferentie zei hij dat de organisatie in haar beleid meer rekening moet proberen te houden met de nieuwe economie.
Liebscher sloot zich aan bij de uitlatingen eerder deze week van FED-topman Greenspan, die de nieuwe economie eveneens omhelst. Volgens Greenspan zorgt ICT voor een structureel hogere economische groei. De Amerikaanse centrale bank kan daarop inspelen door niet direct de rente te verhogen als de economische groei aantrekt. Juist omdat de groei structureel hoger is, zal inflatie pas op een later moment toeslaan en is een renteverhoging dus pas later nodig, redeneert de Amerikaanse topbankier.
Liebscher onderschreef dat gisteren. "Monetaire beleidsmakers baseren zich gewoonlijk uitsluitend op een beperkte set van indicatoren, zoals de productie en de reële rentevoet. Maar dat zijn tegenwoordig tamelijk onbetrouwbare concepten". Liebscher ging nog een stapje verder door te stellen dat de centrale bank geenszins rekening hield met de nieuwe economie toen het monetaire beleid voor het eurogebied werd ontwikkeld.
Maar dat moet wel, vindt hij: "De vooruitzichten van hogere productiviteit, sterkere economische groei en hogere bedrijfswinsten stuwen de aandelenkoersen – vooral van bedrijven actief in de ICT-sector – flink op. En door de rally op de aandelenmarkten neemt de financiële rijkdom van consumenten enorm toe", aldus Liebscher. Dat de aandelenkoersen in de nieuwe economie veel sterker schommelen dan in de ‘oude economie’, moeten de centrale bankiers niet proberen te beïnvloeden.
Twee andere ECB’ers, president Wim Duisenberg en Ernst Welteke – tevens president van de Duitse Bundesbank – onderschreven de woorden van Liebscher op hun eigen wijze. Duisenberg zei voor een gehoor van Europese ambtenaren dat de ECB er in de eerste plaats is om de inflatie in bedwang te houden. Het is aan de regeringen om een ‘competitieve dynamische en kennisgebaseerde economie’ te creëren. Deregulering van de ‘structureel starre product-, kapitaal- en arbeidsmarkten’ is daarvoor volgens hem een voorwaarde.
Welteke zei op een persconferentie van de Bundesbank dat de ECB de rente tijdens de zomermaanden waarschijnlijk niet verder zal verhogen. "Met de renteverhoging van een half procent is de horizon weer opgeklaard totdat economische indicatoren weer iets anders aanwijzen", aldus Welteke. De ECB heeft de afgelopen zeven maanden vijf keer de rente verhoogd. "We zitten nu op een niveau dat geschikt is voor groei en inflatie", aldus Welteke.