De Business Software Alliance (BSA) heeft een maand na de instelling van tipgeld om illegaal softwaregebruik aan te pakken, een eerste ‘grote vis’ gevangen. De gemeente Rotterdam blijkt bij een project in samenwerking met het bedrijf PIR Automatisering onvoldoende licenties voor computerprogramma’s te hebben gekocht.
Het komt de gemeente op een rekening van 120.000 gulden als schadevergoeiding te staan.
"Diefstal van software wordt niet getolereerd. Zelfs niet in normaal gesproken zeer respectabele bedrijven en organisaties", onderstreepte de BSA gisteren in een verklaring. De BSA begon vorige maand met een tipgeversactie. Mensen die illegaal softwaregebruik aanmelden, kunnen een beloning krijgen van 10 procent van de door de BSA te incasseren schadevergoeding met een maximum van 20.000 gulden.
De actie riep alleen maar afkeurende reacties op. De vakcentrale FNV stelde dat de BSA mensen op deze manier oproept tot bedrijfsspionage, de werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde dat het middel in geen verhouding staat tot het doel omdat meldingen de sfeer in een bedrijf grondig kunnen verzieken. De Federatie Nederlandse IT (Fenit) stelde dat dit soort acties een zaak is voor de overheid. Het uitlokken van klikken is bovendien bepaald niet bevorderlijk voor het imago van de branche, meende de organisatie. Uitgerekend een overheidsinstelling is nu echter het eerste slachtoffer.