Cyberstateu.com, een cyber-universiteit, gebruikt Internet om mensen in het buitenland te scholen en als afgestudeerde IT’ers naar Amerika te halen. Het bedrijf ziet voor e-learning, leren via Internet, een grote toekomst weggelegd, ook al laat het nu nog rode cijfers zien (een miljoen verlies over 2000).
Op dit moment kennen traditionele IT-opleidingen een omzet van vijf miljard dollar in de VS. Leren via Internet heeft een marktaandeel van een miljard dollar. De huidige groeicijfers duiden volgens Cyberstateu.com op een toekomstige terreinwinst van leren via Internet ten koste van het traditionele klassikale onderwijs. Leren via Internet groeit met 65 procent, terwijl traditionele opleidingen uitbreiden met 3 procent per jaar. In 2003 schat de onderneming optimistisch in dat beide leervormen een marktaandeel van vijf miljard dollar zullen hebben.
De cyber-universiteit laat als eerste de cursist een test afleggen, zodat duidelijk is welke onderdelen van de software bekend zijn. De rest van de stof krijgt de leerling via video’s, cursusboeken en praktijkoefeningen voorgeschoteld. Een groot deel van de tijd wordt doorgebracht in een ‘laboratorium’. Cursisten oefenen bijvoorbeeld in een Windows 2000-scherm het instellen van een bepaald configuratie-onderdeel. Ook is er een virtueel klaslokaal, waar cursisten met elkaar of de docent kunnen chatten. "Het is vooral de combinatie van lesmethoden die er voor zorgt dat 90 procent van de cursisten in een keer slaagt", aldus David Clarke oprichter en vice-president Development.
Onderwijs via Internet stimuleert internationalisering doordat cursussen overal te volgen zijn. Een aanzienlijk deel van de cursisten is afkomstig uit Australië en Europa. Ook in niet westerse landen nemen cursisten deel. Cyberstateu.com springt in op deze ontwikkeling door op korte termijn ook cursussen in een andere taal aan te bieden en in landen een netwerk van docenten op te zetten voor het ondersteunen van cursussen. Het bedrijf verwacht overeenkomsten te sluiten met instituten die traditionele opleidingen aanbieden.
In landen waar de Internet-voorzieningen onvoldoende zijn om een cursus te volgen, richt het bedrijf een opleidingscentrum in, zodat mensen wel toegang krijgen tot de cursussen. De onderneming heeft in de Filipijnen enkele miljoenen dollars geïnvesteerd in zo’n centrum. Afgestudeerde informatici hebben toegang tot zestig werkstations, waar ze aantal uren per dag aan een cursus kunnen werken. Uiteindelijk doel is om deze mensen na hun opleiding naar de VS te halen om zo in te springen op het nijpend te kort aan gekwalificeerd IT-personeel. Het opleidingscentrum in de Filipijnen functioneert goed. De Internet-universiteit kijkt naar andere landen als Kazachstan en Kenia om ook vestigingen te openen.
Starvox, een relatief klein IT-bedrijf dat systemen voor Voice over IP ontwikkeld, heeft met twintig man personeel niet de slagkracht om de wereldwijd verspreide klanten te scholen. Samen met cyber-universiteit hebben zij een cursus opgezet die via Internet te volgen is. Het bedrijf heeft nu geen omkijken meer naar opleidingen. Ook het Computer Telephony Institute in de VS, verantwoordelijk voor telecommunicatie-opleidingen, heeft gekozen voor een cursusaanbod via Cyberstateu.com.