Analisten betwijfelen of de koop door het Britse Invensys Baan kan redden. Baan zou beter af zijn met een faillissement, waarna het haar eigendomsrechten kan verkopen. Invensys koopt alleen het bedrijf, niet de klanten.
Invensys, onder meer leverancier van procesbesturingssoftware, deed vorige week een bod van 2,85 pond voor ieder aandeel van erp-leverancier Baan. Het Veluwse bedrijf werd daarmee 168 miljard gulden waard. Het bod is, menen analisten, aan de ene kant het beste dat Baan kon gebeuren. Ze noemen als keerzijde dat Invensys niet goed toegerust is om de erp-markt en de klanten van Baan te behouden.
Het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester adviseert Baan zelfs het bod af te wijzen. In het rapport ‘Invensys Can’t Resurrect Baan’, adviseert Forrester het management van Invensys het aanbod opnieuw af te wegen. Baans legacy-software, verontruste klanten en het verpletterde imago van de markt vormen grote hordes die geen enkel bedrijf kan nemen, suggereren de onderzoekers. Met Baan verwerft Invensys geen goede positie op de zich snel-ontwikkelende markt van software voor de elektronische handel.
Knippen
Charles Homs, onderzoeker bij Forrester in Amsterdam en opsteller van het advies, is sceptisch over het effect van de voorgenomen overname. "Baan had zich beter failliet kunnen laten verklaren om vervolgens de eigendomsrechten te koop te zetten. Dat is niet leuk, dat begrijp ik wel. Het is wel beter."
Volgens hem zullen veel producenten en logistieke bedrijven de komende tijd hun management-systemen voor toelevering aanpassen aan de eisen die elektronische handel gaat stellen. "Invensys zal binnen een jaar zien dat 20 tot 40 procent van de huidige Baan-klanten daardoor overstappen naar Oracle, SAP of i2." Baan had volgens Homs Forrester wel geraadpleegd, "maar het kon eigenlijk niet meer terug." De woordvoerder van Baan verwijst voor een reactie op de stellingen van Homs door naar Invensys. Bij Invensys was voor het sluiten van de krant niemand beschikbaar voor commentaar.
Gunstig
Een volgend onderzoeksbureau, Gartner, stelde dat de overname gunstig zou uitpakken voor Baan en de klanten die software van Baan op zichzelf staand gebruiken. Gartner meent dat de meest karakteristieke aanpak van Invensys, het benaderen van productieprocessen vanuit het binnenste van een bedrijf, niet aansluit op de vraag naar oplossingen tussen bedrijven onderling.
Analist Bruce Bond van Gartner wijst erop dat Invensys publiekelijk verklaarde Baan-dochter Caps Logistics niet te willen verkopen. Het zou in zijn ogen dan ook blijven worstelen om deze divisie winstgevend te krijgen. "Zo tegen het vierde kwartaal is Caps Logistics onafhankelijk gemaakt van Invensys", reageerde Bond. Ook enkele andere gereedschappen van Baan, zoals Nucleus en Report Writer, worden afgestoten. Baan-klanten moeten rekenen op minder vooruitstrevende technologische verbeteringen en toepassingen naast de productie van de onafhankelijk staande pakketen.
Hij verwachte dat de meeste ontslagen zullen vallen bij de onderzoeks- en ontwikkelonderdelen van Baan. "Dit is een radicale stap. Gedurende de hele roerige periode hield Baan vol dat het hier geen arbeidsplaatsen zou schrappen. Deze overname zorgt dat het veel meer op verkoopcijfers gericht zal worden, in plaats van een bedrijf dat een visie wil uitdragen." Bond verwacht ook ontslagen onder de verkopers en de adviseurs. "Hier zullen zware slagen vallen."
22 jaar Baan
1978 Jan Baan begint in z’n garage in Barneveld een administratiekantoor.
1981 Econoom en jongere broer Paul Baan treedt toe.
1993 Omzet 63 miljoen dollar.
1993 General Atlantic koopt voor twintig miljoen dollar éénderde aandelen Baan.
1994 Omzet 128 miljoen dollar, Boeing komt met opdracht van 20 miljoen dollar.
1995 Baan gaat naar de beurs: marktwaarde stijgt van naar een miljard dollar.
1996 Presentatie Orgware, Triton omgezet naar Baan IV, pakketten geschikt gemaakt voor Windows NT. Omzet Baan Company 415 miljoen dollar, van alle nevenbedrijven 612 miljoen dollar.
1997 Baan stopt met Tribase, samenwerking met Hyperion. Overnames: Antalys, Aurum, ALX-Comet, Strassle Informationssysteme. Omzet 679 miljoen dollar, nevenbedrijven 1316 miljoen dollar.
1998 Baan breidt uit: Coda, Berclain, Aurum, Hiscom, Kraan, Top Tier Software, Cosa, Baan IV wordt gepresenteerd als Baan Series. Verliescijfers drukken koersen omlaag, banken dumpen aandelen. De broers Baan trekken zich terug, Baan Investment verandert in Vanenburg Group.
1999 Baan verandert licentiebeleid, presenteert nieuwe e-commerce pakketten, verliezen houden aan.
2000 Baan bereidt zich met noodscenario’s voor op het ergste. Invensys koopt Baan.
Behouden als aparte afdeling
Baan blijft als bedrijf en als product behouden voor de erp-markt. De Britse koper Invensys zal de Nederlandse software-ontwikkelaar als aparte afdeling opnemen in zijn nieuwe divisie ISS, een combinatie van de oude Invensys-afdeling Intelligent Automation en het recent geacquireerde Baan. De nieuwe president van Baan is Laurens van der Tang. Hij zal hij direct rapporteren aan de ceo van de divisie ISS, Bruce Henderson. Van der Tang is al dertien jaar werkzaam bij Baan. Hij geldt daar als dé drijvende kracht achter de research en development-ontwikkelingen. Ook is hij in de afgelopen jaren een bindende factor geweest voor de medewerkers van Baan.
Met de aankoop van Baan, en de vorming van ISS, geeft Invensys invulling aan zijn plannen om binnen het brede scala aan activiteiten dat het ontplooit, het zwaartepunt steeds meer bij automatisering te leggen. Naast de huidige afdeling Intelligent Automation (IA) vallen onder de Invensys holding: Industrial drive systems (Industriële procesbeheersing), Power systems (krachtbronnen), en Controls (meet- en regelapparatuur).
Van deze vier afdelingen draagt Controls momenteel nog het meest bij aan de winst. In het boekjaar 2000 (dat op 31 maart eindigde) bedroeg dat 650,5 miljoen dollar. IA had in datzelfde jaar een bijdrage aan de winst van 460,6 miljoen dollar. De totale winst van Invensys kwam uit op ruim 1,6 miljard dollar.
Baan moet volgens Invensys-topman Allen Yurko over een jaar break even draaien. Over twee jaar moet de winst van ISS 10 procent van de omzet bedragen. Om Baan weer winstgevend te maken heeft Invensys een voorziening getroffen van één miljard gulden. Naar verwachting verdwijnen in Nederland ongeveer tweehonderd banen.