Binnenkort is het Rose Centre for Earth and Space in New York een supercomputer rijker. De Grape 6, zoals het apparaat heet, is geheel ontworpen is voor het berekenen van zwaartekracht. Medewerkers van de universiteit van Tokio zijn eind jaren tachtig begonnen met een ontwerp, dat gebaseerd is op een moederbord met achttien processoren die gevoed door pijpleidingen zo snel mogelijk berekeningen uitvoeren.
Deze architectuur is in staat om berekeningen met een snelheid van meer dan één Teraflop (floating-point operations, ofwel drijvende komma berekeningen) uit te voeren. De machine weet dus meer dan een biljoen berekeningen in één seconde uit te voeren. Eén moederbord uit de Grape 6 is in staat om vijfhonderd miljoen drijvende komma berekeningen uit te voeren. Het uiteindelijke model, dat over anderhalf jaar klaar is, moet meer dan duizend biljoen van deze berekeningen per seconde aankunnen.
Met deze rekenkracht wil men uitzoeken wat voor krachten sterren in een grote constellatie als de Melkweg op elkaar uitoefenen. Om deze zwaartekracht te berekenen voor een verzameling van één miljoen sterren is een rekenkracht van duizend biljoen flop nodig. Volgens Frank Summers, astronoom bij het Amerikaanse Amnh (Astrophysics Department at the American Museum of Natural History) staat de astronomie nog maar aan het begin: "geef ons de grootste computer en wij vullen hem met berekeningen. We hebben het hele heelal tot onze beschikking om berekeningen uit te voeren." MS
Of je koopt even 3 Hd4870 van Ati, zet ze in triple crossfirex, die kan die berekeningen nu al doen.
Lekker interessant, om te weten wat de zwaartekracht is van een planeet, die bijvoorbeeld 3 miljard kilometer van de aarde verwijderd is. Nutteloze kennis!