Sun Microsystems begint op eigen houtje een internationaal overleg-orgaan van IT-bedrijven om zijn Java-technologie tot ‘de facto’ standaard te verheffen. Het bedrijf richt twee interim-commissies op om de ontwikkeling van Java te overzien. Bedrijven als IBM, Hewlett-Packard en Intel hebben hun bedenkingen omdat Sun nog altijd teveel controle uitoefent over Java.
Sun zet de twee stuurgroepen op om zowel de technologische als de regulatorische ontwikkeling van Java te bepalen. De ene commissie richt zich op de servertoepassingen van deze platformonafhankelijke technologie, terwijl de andere zich bezighoudt met de ingebedde mogelijkheden en die voor consumenten. Dit meldde het bedrijf deze week op de Java One-conferentie in San Francisco.
Deze tijdelijke toezichtscommissies zijn vanaf 19 juni actief en gaan door tot de komende herfst. Dan organiseert Sun verkiezingen om de twee groepen te voorzien van een definitieve bezetting. Onder de huidige leden bevinden zich de Apache Software Foundation, Bea, Caldera, Compaq, Fujitsu, Iona, Inprise, Insignia, Motorola, Nokia, Novell, Oracle, Palm, Philips, Sony en Wind River.
Opvallend genoeg doen ook criticasters IBM en Hewlett-Packard mee. Die twee Java-leveranciers roepen, terzijde gestaan door onder meer Bea Systems, nog altijd om een bedrijfsonafhankelijk toezichtsorgaan voor Java. Deze bedrijven zeggen veranderingen in het JCP van binnenuit te willen bewerkstelligen. "Niet iedereen is het met elkaar eens, maar we moeten toch samenwerken", zegt Scott Hebner, directeur e-business bij IBM.
Macht
De commissies houden toch een beperking in van Suns macht over Java. Het bedrijf kan niet meer eenzijdig een veto uitspreken over specificaties die worden voorgesteld voor goedkeuring door het zogeheten Java Community Proces (JCP). Door meer bedrijven te betrekken bij het vernieuwde, uitgebreide JCP hoopt Sun zijn Java tot standaard te verheffen.
Eerdere pogingen om dit doel te bereiken via officiële standaardenorganisaties zijn in de loop van vorig jaar gestrand. Sun weigerde bij zowel de International Standards Organisation (ISO) als de European Computer Manufacturers Association (Ecma) de uiteindelijke zeggenschap over Java uit handen te geven.
Niet ver genoeg
Deze kwestie speelt nog altijd. IBM-topman Hebner zegt dat het nieuwe JCP in de goede richting gaat, maar dat het nog niet genoeg is. "Technologisch gezien is dit een goede stap voorwaarts omdat de ontwikkeling van Java nu democratischer wordt bepaald. Maar Sun gaat hiermee nog steeds niet in op het beheer, wat het kernpunt is van de kritiek." Sun beslist immers nog altijd welke bedrijven een licentie op Java krijgen en onder welke voorwaarden dat gebeurt.
Eén van de grootste bezwaren van de criticasters is het feit dat de Java-producten van licentiehouders bepaalde testen moeten doorstaan en de Java-naam moeten voeren. Sun verdedigt deze vereisten vanuit het oogpunt van compatibiliteit, die voor Java van cruciaal belang is. Dit argument zou echter niet ver genoeg strekken.