Het Dordtse softwarebedrijf Seagull wist over zijn fiscale boekjaar, dat op 31 maart eindigde, de nettowinst met 46 procent te verhogen tot 3,1 miljoen dollar vooral door een stijgende verkoop van het aantal licenties.
Winst per aandeel steeg met 27 procent naar 0,47 dollar. De totale omzet bedroeg 37 miljoen dollar, een stijging van 26,6 procent. Seagull haalt 76 procent van de omzet uit softwarelicenties en 24 procent uit onderhoud en dienstverlening. Inkomsten uit licenties stegen 31 procent en service en onderhoud met 14 procent in het afgelopen boekjaar van Seagull.
"We zijn tevreden met deze resultaten", aldus Seagull CEO Frank van Pelt. "Ondanks de druk, die de millenniumvrees veroorzaakte, zijn we onderscheiden door opname in Europa’s lijst van vijfhonderd snelst groeiende bedrijven". Het bedrijf genereert 70 procent van zijn omzet in de VS. Naast het leveren van software voor elektronische handel houdt Seagull zich ook bezig met nieuwe draadloze communicatie. Met het eigen ‘Williamsburg Project’ is het bedrijf toegetreden tot het WAP-forum, waarin tweehonderd bedrijven toepassingen ontwikkelen voor de mobiele-telefoonmarkt.
"Wat we eigenlijk doen, is nieuwe techniek toevoegen aan bestaande applicaties", legt Seagull cto Wico van Helden uit. Een WAP-applicatie, waarmee per mobiele telefoon voorraden te peilen zijn door communicatie van de telefoon met de bestaande IBM AS/400 mid-rangeserver en S/390 mainframes. Bestaande klanten van dit systeem zijn modezaak Mexx, autofabrikant Skoda en cosmetica en wasmiddelengigant Proctor & Gamble. Voor het lopende boekjaar verwacht Seagull verdere stijgingspercentages. Cfo Mory Motabar licht toe: "Ons operationele inkomen steeg met 45 procent, ondanks dat we zo’n twee miljoen dollar hebben geïnvesteerd in technologie en personeel". Seagull werkt in Nederland samen met de TAS groep en erp-specialist Unit 4.