Gigaport, het nationale project dat zich bezighoudt met de nieuwe generatie internet, zoekt partners voor een proef met breedbandverbindingen naar studentenhuizen.
De test met dit glasvezelnetwerk is de vierde in een serie waarmee Gigaport nieuwe technieken ontwikkelt voor toegang tot Surfnet5, het supersnelle netwerk. Surfnet5 moet de opvolger worden van Surfnet4, het huidige netwerk tussen onder meer alle universiteiten in Nederland. Gigaport is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Het merendeel van dit netwerk, dat zeer snelle internationale verbindingen biedt, heeft al een grote capaciteit, vertelt Mariska Herweijer, voorlichtster van Surfnet. Dit onderzoeksinstituut voor de netwerken van het hoger onderwijs, is betrokken bij de ontwikkeling van Surfnet5.
Niet haalbaar
Vertragingen binnen het netwerk treden op in de gedeelten tussen de backbone en de eindgebruikers. "Het gedeelte tussen de kern van het netwerk en deze gebruikers, de zogenaamde local loop, moet flink sneller worden", legt Herweijer uit. "Surfnet5 biedt vele malen meer mogelijkheden dan het huidige net."
In Enschede en in de randstad bereidt Gigaport een experiment voor met xDSL. Voor een nog te ontwikkelen proef met een snelle mobiele toegang sloot het alvast een contract Libertel en Ericsson. Breedband-kabeltoegang bleek na afloop van de inschrijving technisch wel maar financieel niet haalbaar.
Traag
Voor de glasvezeltest wil Gigaport duizend tot vijfduizend gebruikers in studentenhuizen aansluiten op de infrastructuur van een instituut voor hoger onderwijs. De proef geeft studenten een bandbreedte van 2 Mbit per seconde zowel up– als downstream. De studentenhuizen worden via glasvezelkabels aangesloten op het onderwijsnetwerk (Gigabit Ethernet). Het netwerk binnen de studentenhuizen bestaat uit een regulier ethernet over utp-bekabeling. De capaciteit is zeer geschikt voor het doorgeven van hoge kwaliteit video. Herweijer: "Dan kunnen de studenten de colleges thuis bekijken die de universiteit opneemt."
Welke studenten uitverkoren worden, hangt af van de vestigingsplaats van de hardwarebedrijven, geldschieters en beheerders van de studentenhuizen. Interesse is er aan beide kanten, meldt Herweijer. Ze mag niet zeggen welke bedrijven meedingen, maar enkele dagen nadat Gigaport het zoeken naar partnerbedrijven bekendmaakte, "kregen we al e-mailtjes van studenten, die vroegen waar ze zich konden aanmelden."