De Linux-technologie en het bedrijfsleven zijn nog niet toe aan het gebruik van dit besturingssysteem voor zware, bedrijfskritische toepassingen. Dit zegt onderzoeksbureau Gartner. Toch roepen server- en softwareleveranciers in meer of mindere mate dat het ‘open source’-besturingssysteem oprukt naar de markt voor bedrijfskritische systemen.
De kritiek van Gartner heeft vooralsnog geen remmende werking op de drang van computerleveranciers als IBM, Compaq, Hewlett-Packard en SGI alsook Linux-bedrijven als Red Hat, Turbolinux, Suse en VA Linux om Linux te promoten voor zware toepassingen. Die IT-ondernemingen werken middels diverse samenwerkingen aan het oppeppen van het bekende besturingssysteem. In de meeste gevallen is het doel Linux geschikt te maken voor Intels aanstaande 64-bit processorarchitectuur. Systemen met de eerste 64-bit Intel-processor, genaamd Itanium (voorheen Merced), verschijnen later dit jaar op de markt.
Niet-Intel
Een handjevol computerfabrikanten, waaronder Compaq, SGI en IBM, ziet ook mogelijkheden voor Linux op hun eigen hardwareplatformen. Systemen die normaliter bedrijfseigen Unix-varianten draaien op krachtige Risc-processors. Hierbij positioneren ook deze voorlopers Linux als een aanvulling aan de onderkant van hun serverbereik.
IBM neemt een uitzonderlijke positie in. Dit bedrijf heeft Linux namelijk ook geschikt gemaakt voor zijn reeks S/390-mainframes. Het open besturingssysteem kan draaien als een zogeheten ‘gast-platform’ op het eigenlijke mainframebesturingsysteem OS/390 of direct op de hardware functioneren. Die eerstgenoemde mogelijkheid bestaat sinds kort ook voor IBM’s bedrijfseigen AS/400-servers. De computerreus wil nagenoeg al zijn hardwareplatformen voorzien van een Linux-uitvoering. Hiervoor werkt het samen met grote Linux-distributeurs als Red Hat, Suse, TurboLinux en Caldera.
Niet gereed
Gartner-analist George Weiss schuift al deze initiatieven terzijde. Hij verwoordt de officiële mening van het kritische onderzoeksbureau met het oordeel dat Linux nog niet gereed is voor een stormloop op de bovenkant van de markt. Daarnaast is ook het bedrijfsleven nog niet toe aan Linux voor bedrijfskritische toepassingen, aldus Weiss. Deze harde woorden onderbouwt de analist met de argumentatie dat leveranciers ook andere, mogelijk conflicterende belangen hebben. Bovendien stellen bedrijfsgebruikers eisen waaraan Linux nu nog niet voldoet.
"Bedrijfskritische servers – zoals die van Sun Microsystems, IBM, Hewlett-Packard, Compaq, Unisys en anderen – hebben een hoog gehalte aan functionaliteit voor zware toepassingen: schaalbaarheid, beschikbaarheid, beheerbaarheid en beveiliging. Die eigenschappen vertegenwoordigen significante investeringen die in de loop van vele jaren zijn gedaan door de systeemfabrikanten om zich te onderscheiden van hun concurrentie."
Meer nodig
De analist zegt dat er veel meer interesse en steun van IT-bedrijven nodig is om dergelijke technologieën over te hevelen naar de Linux-markt. "Anders zullen die eigenschappen slechts sporadisch opduiken voor dat besturingssysteem. Dit leidt ertoe dat er voor sommige deelmarkten wel oplossingen verkrijgbaar zijn, maar dat een complete, goed-ondersteunde omgeving ontbreekt." Dit schrikt potentiële bedrijfsgebruikers af, aldus Weiss.
Hij bespeurt dan ook enige – in zijn ogen logische – terughoudendheid bij serverleveranciers met betrekking tot Linux. De ‘open source’-aard van dat besturingssysteem zorgt ervoor dat verbeteringen ook beschikbaar zijn voor concurrenten. "Leveranciers met een sterke serverpositie voelen er weinig voor hun producten in gevaar te brengen door goedkopere alternatieven te bieden tenzij de markt voor die producten duidelijk is gedifferentieerd ten opzichte van de huidige."
Het belangrijkste element is volgens Gartner echter brede steun van onafhankelijke software-ontwikkelaars. "De grote softwareleveranciers zijn echter grotendeels al gebonden aan specifieke platformen. Zij hebben extra middelen nodig om ook Linux te omvatten óf zij moeten een sterke behoefte hebben een reeds ondersteund platform te vervangen door Linux." Deze cyclus van afwachten kan alleen doorbroken worden als er veel gewicht tegenaan gegooid wordt, aldus het onderzoeksbureau.
Nederlandse bedrijven lopen warm
Linux begint breed ingang te vinden in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit open computerplatform waarop software-ontwikkelaars naar hartelust kunnen voortborduren, wordt steeds meer een factor om rekening mee te houden. Dit bleek tijdens het congres Linux at Work in Schiphol-Rijk.
Volgens Michiel Contant, marketing manager Oracle Nederland, is Linux een serieus alternatief geworden. "De tijd dat dit besturingssysteem in de hobbysfeer zat, is voorbij. Het is nu menens." Contant heeft de stellige indruk dat het bedrijfsleven heel serieus bekijkt hoe Linux in de bestaande architectuur kan worden toegepast. "Dat merk je ook uit het soort vragen dat je krijgt. Steeds meer applicaties worden overgezet naar Linux, zelfs bedrijfskritische toepassingen."
Het afgelopen jaar groeide het marktaandeel van Linux met 93 procent. Een kwart van alle servers die fungeren als centrale computers in een netwerk, draait al op dit open besturingssysteem. Windows NT scoort 38 procent, Novells Netware 19 procent en Unix 15 procent, zo blijkt uit IDC-cijfers. Dit percentage groeit naar 30. Oracle wil de grootste aanbieder worden van oplossingen voor elektronische handel die op Linux draaien.
Vorig jaar leek het er nog op dat IT-bedrijven als Oracle, IBM en Sybase uit imago-overwegingen de Linux-beweging omhelsden. "Iedereen sprong op de Linux-trein", zegt Contant. Maar inmiddels is duidelijk dat Linux geen mode is, maar zich een vaste plaats heeft verworven onder de besturingssystemen. "De volgende fase is die van de professionalisering. Daar zitten we nu in."