De 70 miljoen gulden die het kabinet vorige week toekende aan de voorstellen ter versterking van ICT in het onderwijs, valt de plannenmakers uit de ICT-taakgroep tegen. Dit zegt Ton Risseeuw, voorzitter van de inmiddels opgeheven taakgroep. "Als het hierbij blijft, zou het uiterst teleurstellend zijn."
De dagen nadat het kabinet het financieringsbesluit bekend maakte, peilde hij teleurstelling bij de meeste projectleiders van de tien onderwijsvoorstellen. Volgens Risseeuw accepteerde het ministerie voor Economische Zaken de eerste opzet, maar wil het de voortgang van de projecten later opnieuw beoordelen. "Het is beter dan niks. Jammer dat het een moeizaam proces wordt om meer geld te krijgen, in plaats van dat we met de inhoud bezig kunnen gaan."
Deltawerkers
Minister Jorritsma berichtte de Tweede Kamer vorige week dat zij 70 miljoen gulden beschikbaar stelt om de tekorten aan informatici terug te dringen. Het geld is "in beginsel voor de komende jaren". Het bedrag is de reactie van het kabinet op de nota "Deltawerkers voor de digitale delta" van de ICT-taakgroep.
Het rapport van deze groep, onder aanvoering van oud-Getronics president Risseeuw, formuleerde in oktober vorig jaar elf voorstellen, om het tekort aan IT’ers in korte tijd te bestrijden. Van de tien onderwijsprojecten die het team van Risseeuw en ex-Philips topman Roel Pieper bij elkaar zochten, werden negen goedgekeurd. De voorstellen vormen volgens Jorritsma "een goede basis voor de aanpak van de tekorten".
Risseeuw betreurt het dat hij geen officiële positie meer heeft als voorzitter van de taakgroep. Hij zei de projectleiders toe informeel bij EZ te blijven lobbyen.
Voldoende
De rol van de taakgroep kan worden overgenomen door het ICT-punt van de ICT-branche-organisaties Fenit en de Vereniging ICT Nederland, vindt Sylvia Roelofs, directeur van Fenit en deze vereniging. Ze vindt de toegezegde 70 miljoen gulden "voldoende om mee te beginnen."
Het voorstel van Fenit en Vereniging ICT Nederland zelf werd door Jorritsma goedgekeurd; het ICT-punt krijgt 3 miljoen gulden om het imago van de sector op te vijzelen. "Wij zijn daarmee wel blij", stelt Roelofs. Fenit, de stichting Axis en de Vereniging ICT Nederland beginnen met dat geld een coördinatiepunt en een helpdesk.
Roelofs is evenmin als Risseeuw gelukkig met de bijdrage aan de voorstellen voor middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. Deze twee kregen volgens haar veel minder dan verwacht. "Het scheelt nogal fors. We overwegen naar het kabinet te gaan voor meer financiering."
De projectbegeleider van één van deze twee projecten, Boudewijn Rietveld, is wel tevreden met de toegekende 18 miljoen gulden. De overheidssteun maakt de weg vrij voor drie proeven waarmee bestaande hbo- en wo-opleidingen worden aangepast aan de wensen van ICT-bedrijven. Het voorstel van de ICT-taakgroep gaat echter veel verder; het voorziet in het landelijke verspreiden van de kennis die met de pilots wordt opgedaan. Daarvoor zijn er nog vele miljoenen extra nodig. Rietveld: "De taskforce wil geen tijd verliezen. Ze willen niet in een hoekje blijven zitten, maar snel uitbreiden."