Na zeven achtereenvolgende kwartalen verlies, een tot het uiterste minimum gereduceerde beurskoers en leegloop bij het management, rest Baan niets anders dan overname. Maar voor wie is Baan een aantrekkelijke partij?
De veelgenoemde bedrijven als IBM, Oracle, SAP en Peoplesoft komen bij nadere beschouwing niet serieus in aanmerking voor de inlijving van het geplaagde erp-bedrijf. Hoe goed de producten van Baan ook bekend staan, ze voegen nauwelijks iets toe aan het bestaande portfolio van deze leveranciers. SAP en Oracle hebben al openlijk verklaard geen interesse te hebben in een overname, al zijn dergelijke uitspraken van beursgenoteerde bedrijven nooit serieus te nemen. Belangrijker is dat volgens Het Financieele Dagblad fusiebesprekingen met Peoplesoft, J.D. Edwards en IBM vorig jaar op niets zijn uitgelopen.
Heel even zorgde het gerucht dat Oracle interesse zou hebben in Baan voor een kortstondige koersstijging. Vorige week schoot de beurskoers van Baan, die eerder een dieptepunt had bereikt van 1,15 euro, met 90 procent omhoog tot 3,06 euro. Nadat Oracle de geruchten had ontzenuwd, daalde de koers weer tot ruim onder de 3 euro.
De meest waarschijnlijke koper bevindt zich in de hoek van bedrijven die aanvullende producten leveren, zoals software voor procesautomatisering of crm. Het Britse Invensys, als kandidaat naar voren gebracht door Gartner en de Wall Street Journal, is kapitaalkrachtig genoeg om Baan te kopen; bovendien vormen de producten van Baan een goede aanvulling op het eigen portfolio. Datzelfde geldt voor crm-leverancier Siebel.
Uitstel
Door alle onduidelijkheid over de toekomst van Baan heeft analist Gartner het advies uitgebracht voorlopig geen Baan-producten meer te kopen. Gartner verwacht begin volgende week een aankondiging over de acquisitie van Baan door een niet nader genoemde partij. In afwachting van meer zekerheid over de nieuwe eigenaar adviseert Gartner om eventuele plannen om Baan-software te implementeren, uit te stellen. Ondernemingen die al bezig zijn met een Baan-implementatie en in het beginstadium zitten wordt aangeraden die inspanning op een laag pitje te zetten.
Van de shortlist
Veel klanten en potentiële klanten komen ondertussen ook zelfstandig tot die conclusie. Bij de gebruikersvereniging van Baan komen steeds meer vragen binnen over de toekomst van het bedrijf. Consultants hebben Baan al eerder van de shortlist gehaald. Zij hebben geen klachten over de kwaliteit van de producten, maar hun klanten waren toch bezorgd over de continuïteit van de ondersteuning.
De onrust rond Baan heeft zijn weerslag gehad op de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. In die periode bedroeg het verlies 26 miljoen dollar, wat nog werd geflatteerd door een eenmalige bate van 51 miljoen dollar door de verkoop van Coda en Meta4. Baan rapporteerde in dat kwartaal 480 licentietransacties, waarvan het merendeel 76 procent, bij bestaande klanten.
Zelfs de oprichters van Baan, de broers Jan en Paul Baan, hebben hun vertrouwen in het bedrijf opgezegd. Uit het jaarverslag van de Vanenburg Groep, de investeringsmaatschappij van beide broers, blijkt dat zij in 1999 hun aandeel in Baan aanzienlijk hebben teruggebracht, van 20 tot 11 procent.