Het bedrag van 3,5 miljoen gulden dat de overheid wil steken in het klaarstomen van allochtonen voor IT-functies is onvoldoende. Dit stelt Ron Bormans, een van de plannenmakers van de ICT-taskforce. Bormans meent dat 60 miljoen gulden meer in de buurt komt. "Het komt niet overeen met de ambities van de medewerkers. Op deze manier loopt de energie uit het project weg."
Bij de presentatie van ColorIT, vorige maand, noemde de Hogeschool van Amsterdam, waar Bormans werkzaam is, het plan ‘één van de grootste banenplannen voor allochtonen in de Nederlandse geschiedenis’. Met ColorIT wil de hogeschool de deelname van allochtonen op ICT-opleidingen laten groeien, waardoor het op termijn ook toeneemt in de sector zelf. Het project moet het onderwijs aantrekkelijker maken voor allochtonen en dit aan allochtonen duidelijk maken. Het wil de ICT-bedrijven daarnaast voorbereiden op de inburgering van de opgeleide en omgeschoolde allochtonen.
Uniek
Het centrale punt van het project is de Hogeschool van Amsterdam, waar in september dit jaar gestart zou worden met de ICT-projecten, in nauwe samenwerking met andere hogescholen. In de oorspronkelijke versie van ColorIT zouden de komende vijf jaar 5000 allochtone Nederlanders worden geworven, geselecteerd, opgeleid en ingeburgerd in de Nederlandse ICT-branche. "Het is uniek," vindt Bormans, "hoe we tegelijk een economisch en een maatschappelijk probleem aanpakken." Via ColorIT worden ook IT’ers omgeschoold die wel beschikken over werkervaring, maar niet over diploma’s waarmee hoger onderwijs te volgen is.
Bormans legt uit dat ColorIT nu in afgeslankte vorm van start zal gaan. Zo beginnen minder hogescholen niet met alle veertien deelprojecten, maar slechts de twee of drie die geschikt zijn zonder de andere projecten te beginnen. "Bijvoorbeeld het project mentoraat, waarin succesvolle studenten en ICT’ers de studiebegeleiders worden van aankomende en huidige studenten." De mentors beginnen met deze begeleiding in sommige gevallen al op de middelbare school; volgens Bormans een zeer effectieve aanpak.
Ambitieus
EZ vindt ColorIT een zeer ambitieus totaalplan: "Prioritering van enkele deelprojecten levert snel duizend of meer extra instromers op de ICT markt." Het aantal ICT’ers dat de projecten van de ICT-taakgroep opleveren, is het belangrijkste beoordelingscriterium van het ministerie. EZ schrijft dat het ook onderzocht heeft of het businessplan "aannemelijk maakt dat de boogde ambities daadwerkelijk gerealiseerd worden." In het eindrapport van de regering blijkt het voorstel geschaard bij de projecten met een kleine schaal, een betrekkelijk rendement en met kans op financiering via andere dan overheidsbudgetten. Het ministerie noemt in de beoordeling onder meer de overhead van ColorIT te groot. "Er is een veelheid aan deelprojecten."
Bormans: "Mijn eerste reactie was, ‘hier doe ik het niet voor’. Maar ik laat de mensen die achter mij staan, met het hart op de juiste plek wat betreft allochtonen en ICT, niet alleen." Hij is duidelijk teleurgesteld over het kleine bedrag dat de regering uittrekt voor zijn project. "De regering heeft 100 miljoen gulden over voor de offshore industrie. Aan het opleiden en omscholen van allochtone Nederlanders geeft ze 3,5 miljoen gulden uit."
In de beoordeling van EZ leest hij tegelijkertijd een sterkte hint richting bedrijfsleven om bij te springen in zijn project. "Ik ga er vanuit dat het een aansporing is in hun richting." Bormans wil in een volgende fase van het project meer steun van de overheid en bedrijfsleven, "anders stop ik". GH