Het blijft de komende jaren goed gaan met de Nederlandse economie, voorspelt de OESO in haar halfjaarlijkse Economic Outlook. Volgens de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling groeit de Nederlandse economie dit jaar met 4,3 procent en volgend jaar met 4 procent.
De Parijse rekenaars tonen zich daarbij van hun zonnige kant. Het Nederlandse Centraal Planbureau houdt het op respectievelijk 4 en 3,5 procent, terwijl bij het IMF vooralsnog de tellers stoppen op 3,8 en 3,4 procent. Overigens zijn ook dat nog altijd groeicijfers die ruim boven het langjarige Nederlandse gemiddelde van 2,5 procent liggen.
Volgens de OESO heeft de groei zich sterk hersteld nadat die begin vorig jaar wat leek te stagneren. De economische crises in Azië en Latijns-Amerika wierpen een schaduw over de groeiverwachtingen en over het consumentenvertrouwen. Het consumentenvertrouwen herstelde zich echter snel en de koopwoede zorgt voor een ongekende vraag naar producten. De druk op de arbeidsmarkt nam eveneens toe en het aantal vacatures is nu groter dan op het toppunt van de vorige conjunctuurcyclus aan het begin van de jaren negentig.
De voortgaande sterke groei zal de werkloosheid verder terugdringen tot een recordniveau van 2 procent in 2001, verwacht de OESO, en dat is bijna een vijfde van het Europese gemiddelde van ruim 10 procent. De schaarste aan arbeidskrachten heeft de lonen doen stijgen met gemiddeld 3,6 procent, veel meer dan het EU-gemiddelde van 2,5 procent. De geplande belastinghervormingen in 2001, die gepaard gaat met een lasteverlichting van in totaal zes miljard gulden, zal de bestedingen verder aanjaren, denkt de OESO. Het overschot op de begroting (0,6 procent in 2000) loopt hierdoor terug tot 0,1 procent in 2001.
President Wellink van De Nederlandsche Bank bekritiseerde onlangs bij de presentatie van het jaarverslag de belastingplannen van het kabinet om die reden. Volgens hem moet het kabinet de economie niet verder opjagen, maar de steeds weer meevallende inkomsten gebruiken om de staatsschuld van 530 miljard gulden versneld terug te brengen. Opmerkelijk genoeg sloten vier PvdA-economen zich daar vorige week bij aan in een discussiestuk voor hun partij. De PvdA-Kamerfractie stuurt juist aan op hogere overheidsuitgaven voor met name zorg en onderwijs, te betalen uit de meevallers.
Met Wellink constateert de OESO dat de inflatie in Nederland sterk gaat oplopen. De consumentenprijzen stijgen volgend jaar met 3,5 procent, waarvan 0,75 procentpunt is toe te schrijven aan de belastingplannen. Stijgende importprijzen en indirecte belastingen doen de geldontwaarding verder toenemen.