Het web dreigt in honderden stukken uiteen te vallen, nu er steeds meer webapparaten met specifieke eisen verschijnen. Elk van die apparaten stelt zijn eigen eisen aan het formaat van pagina’s. XML, het nieuwe Esperanto voor sites, zal die stukken weer aan elkaar lijmen als alle sites er gebruik van maken.
Dit is de voornaamste boodschap van het negende internationale internetcongres, dat vorige week plaatsvond in de Amsterdamse RAI. Met als ondertitel ‘The Next generation’, hield het congres van professionele webontwikkelaars, -gebruikers en wetenschappers zich vooral bezig met de uitbreiding van het web door de nieuwe apparaten die er binnenkort gebruik van zullen gaan maken. Volgens Paul de Bot van Philips Digital Research blijft geen enkel intelligent apparaat uitgesloten van het net; het alomtegenwoordige web is in aantocht. Volgens Charles Davies van Psion blijft het aantal nieuwe soorten mobiele apparaten waarmee toegang tot het web mogelijk is, voorlopig groeien. Dat geeft nogal wat zorgen om de standaarden. Ook zorgelijk blijft de ‘convergentie’, de samensmelting van web en televisie, waarvoor nog geen enkel helder model is ontwikkeld en wat duidelijk grote gevolgen zal hebben voor tv-bedrijven zowel als het web vanwege nog ontbrekende bandbreedte.
Stap dichterbij
In het kielzog van XML werd het belang benadrukt van RDF, Resource Description Format, de standaard die vorig jaar oktober door het www-consortium (W3C) is voorgesteld voor het beschrijven van alle elementen van een webpagina binnen XML. Net als voor XML neemt de belangstelling daarvoor snel toe. Daarmee is het semantic web, het idee van internetuitvinder Tim Berners-Lee voor het web waar alle sites de gegevens van alle andere sites kunnen begrijpen, weer een stapje dichterbij. Lee, tevens directeur van het W3C, de standaardbewaker voor internet, benadrukte dat.
Er was nieuws op vrijwel alle gebieden die het web omvat. In totaal werden er 56 wetenschappelijke papers aangeboden. Philips toonde een nieuwe Mpeg-4 multimedia speler, die vier maal de huidige snelheid biedt. Japanse onderzoekers hadden een model voor automatische prijzen op websites ontwikkeld, die de prijs laat dalen bij weinig verkoop en weer doet stijgen in het omgekeerde geval. Twee Spanjaarden presenteerden een voorstel voor Micro-isp’s (zie kader). Een groep Italianen liet een plan zien voor het toevoegen van geluid aan servers, zodat de beheerder het meteen kan horen als er iets fout gaat.
Dit jaar waren er 1400 deelnemers, tweehonderd meer dan vorig jaar. Opvallende afwezigen waren Nederlandse politici. Organisatoren zijn onder meer het World Wide Web Consortium, de Internet Society en het CWI, het Nederlandse onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Volgend jaar wordt de conferentie in Hong Kong gehouden.