IT-bedrijven kunnen veel sneller buitenlandse krachten aannemen dan tot dusver het geval was. Personeel van buiten de EU krijgt nu meteen een werkvergunning. Minister Willem Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de vijf weken durende vacaturemeldingsplicht opgeheven.
Dit blijkt uit een brief van Vermeend aan Fenit van 11 mei. De versoepeling kort de tijd nodig voor het aannemen van automatiseerders uit niet-EU-landen met vijf weken in.
De belangenorganisatie voor IT-bedrijven Fenit drong in maart bij Vermeend aan op versoepeling van de "lange en bureaucratische procedures". De organisatie kreeg steun van de dienst Arbeidsvoorziening, die merkte dat specialistische IT-functies nauwelijks door Nederlanders vervuld worden.
Volgens Fenit kampt de branche met een tekort van 12.500 medewerkers, een tekort dat in twee jaar kan oplopen tot 18.000. Dit tekort bedreigt de concurrentiepositie en economische ontwikkeling van Nederland.
Ook Vermeend vindt de werkgelegenheidsproblemen in de ICT-sector "buitengewoon". Om de werkgevers kans te geven ICT-werkers uit het buitenland aan te nemen, laat Vermeend weten dat de vacaturemelding onmiddellijk achterwege kan blijven. Deze regeling houdt in dat bij het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning voor een werknemer van buiten de EU, de vacature eerst vijf weken op de Nederlandse arbeidsmarkt gemeld moet zijn.
Specialistisch
De aanpassing geldt alleen voor ICT’ers. Pas na goedkeuring van een wetsvoorstel door de Tweede Kamer kan de melding achterwege blijven voor alle moeilijk vervulbare vacatures. De Arbeidsvoorziening moet elke drie tot zes maanden evalueren of deze versoepeling kan blijven bestaan.
Het achterwege laten van de vacaturemelding, formuleert de minister voorzichtig, geldt alleen voor nader aan te duiden werkzaamheden in de ICT-sector, "waarvan Arbeidsvoorziening op basis van recente ervaring weet dat er geen prioriteitgenietend aanbod aanwezig is". Beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul van Dun licht toe: "In Duitsland speelt het tekort aan ICT-krachten in de hele sector. Hier beperkt het zich tot specialistische functies." Arbeidsvoorziening interpreteert de uitzondering ruim; de vacaturemelding vervalt voor alle vacatures waarin IT’ers gezocht worden van hbo-niveau of hoger.
Directeur van Fenit en de Vereniging ICT Nederland Sylvia Roelofs is blij met de versoepeling: "Het is zonder meer een groot probleem. Arbeidsvoorziening heeft op het gebied van hoger opgeleid IT-personeel een lege kaartenbak." GH