Surfdiensten, de intermediair tussen ICT-aanbieders en het hoger onderwijs, stapt in elektronische verkoop. Via de webwinkel surfspot.nl kunnen studenten en staf van hbo en universiteiten voortaan zeer voordelig softwarepakketten aanschaffen. Klanten moeten wel bezitters zijn van een onderwijschipkaart.
Onder de slogan "legale software voor een illegale prijs" kregen afgelopen donderdag tweehonderd van de drieduizend leerlingen op de Christelijke Hogeschool Ede als eerste een gratis chipkaartlezer via welke ze op de site http://www.surfspot.nl software kunnen kopen. Aanstaande woensdag deelt Surfdiensten 550 kaartlezers uit bij de Technische Universiteit Delft. Het apparaat is voor 25 gulden ook te koop. Kopers van de lezer krijgen een stevig korting op softwarepakketten.
De nieuwe service is met name bedacht om die hogescholen en universiteiten te helpen die geen winkel hebben. Veel van de bestaande winkels zijn langzamerhand wegbezuinigd, betoogt Adjunct-directeur van Surfdiensten Ester Van Heuven. Daarnaast loopt de verkoop van software niet goed via de boekhandels bij de onderwijsinstituten. "Het kost teveel tijd en energie, wanneer klanten terugkomen met vragen", meent ze.
Gebruikslicentie
De dochter van het samenwerkingsverband van universiteiten en hogescholen op het gebied van ICT- en netwerkdienstverlening (Surf), maakt al bijna tien jaar afspraken over het gebruiksrecht met zo’n negentig ICT-aanbieders, waaronder Novell, Corel en Lotus. In veel gevallen krijgt het een gebruikslicentie voor bepaalde softwarepakketten. Surfdiensten spreekt daarnaast prijzen af voor infoware, courseware, apparatuur en zelfs ICT-adviesdiensten.
Voor het gebruik van een van de programma’s waarop een onderwijsinstituut een licentie neemt, hoeven studenten en stafleden alleen nog maar de software aan te schaffen. Dat kan tegen minimale prijzen. Via Surfspot maakt de surfochter deze laatste stap zeer makkelijk. Met de juiste chipkaart kunnen de programma’s zeven dagen oer week worden aangeschaft.
Beslismoment
Surfspot begon gisteren als een proefproject om te zien of alles goed verloopt. Van Heuven noemt het eigenlijk geen proef: "We weten nu al dat we verder gaan. Het officiële beslismoment is echter september."
Van Heuven is trots op de techniek achter de webwinkel. "Alles is in eigen huis gemaakt." Ze prijst onder meer de Smart Three Party Authentication, het registratieprotocol waarmee Surfdiensten nagaat of de koper wel verbonden is aan een onderwijsinstelling. Deze software is speciaal voor de winkel ontwikkeld. Geeft het protocol toestemming, dan verbindt de software de kaarthouder met de webwinkel. Na toestemming van een bezoeker wordt via de site van alles bijgehouden. "We loggen bijvoorbeeld de producten die men zoekt. Als daar vaak een pakket tussenzit dat we nog niet aanbieden, benaderen we de leverancier."
Mogelijk biedt de webwinkel na september ook andere producten, zoals mobiele telefoons van Telfort. Voorlopig moet het aanbod wel te maken hebben met de ICT-doelstelling van Surfdiensten. "Misschien komt er ook wel een aanbieding van een reisbureau."
Leveranciers tijdens de pilot zijn Microsoft, SPSS, Lotus, Inprise, Lernaut & Hauspie, Network Associates en AND. In de meeste gevallen zijn de programma’s te koop voor slechts enkele guldens.
Andere hogescholen
Naast Ede en Delft kunnen tijdens de test alleen de hogeschool Enschede en de Vrije Universiteit in Amsterdam gebruik kunnen maken van de webwinkel. Alleen de 45.000 studenten en medewerkers bij deze onderwijsinstellingen gebruiken de chipkaart. Surfdiensten studeert nog alternatieve manieren om de andere hogescholen en universiteiten van de webwinkel gebruik te laten maken. Het hoeft volgens Van Heuven niet noodzakelijk een chipkaart te worden.
De webwinkel wordt in sommige gevallen een concurrent van de universiteitswinkels. Zowel Surfdiensten als Microsoft maken gewag van winkels die de software goedkoop inkopen en duurder doorverkopen. "Bij ons wordt het goedkoper. Maar als een student elders graag meer betaalt, dan mag ie."