Nederland moet het recht op privacy verder uitbreiden in verband met de opslag van gegevens in computersystemen. De gehele keten van verwerking van persoonsgegevens zou eronder moeten vallen. Deze keten begint met het verzamelen van gegevens en loopt tot de uiteindelijke vernietiging ervan.
Dit stelt de Commissie ‘Grondrechten in het digitale tijdperk’, die onder leiding staat van professor Franken. Zijn rapport werd woensdag aangeboden aan de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken), Van Boxtel (Grote Steden en Integratiebeleid) en Korthals (Justitie). De Grondwet zou ook moeten regelen dat burgers het recht hebben te weten met welk doel hun gegevens verder worden verwerkt. De Commissie Franken wijst het recht op anonimiteit af. Ook ziet ze niets in het recht op zelfbeschikking als het om dit soort informatie gaat.
De Grondwet is nauwelijks aangepast aan het digitale tijdperk. Als rode draad door het rapport loopt de opvatting dat grondrechten van burgers techniek-onafhankelijk moeten zijn. Vrijheid van meningsuiting moet net zo goed voor Internet gelden als voor gedrukte publicaties. Ook vertrouwelijke communicatie via email en fax moet wettelijk worden beschermd. Het medium mag er niet toe doen. Thans is er alleen het brief-, telefoon- en telegraaf-geheim.
Het advies van Franken weegt zwaar. Een eerder kabinetsvoorstel voor aanpassing van de Grondwet kwam niet door de Eerste Kamer. De Senaat miste het publieke debat hierover. Daarop stelde het kabinet de Commissie Franken in.