Wie is er het beste op de hoogte van het illegaal gebruik van software op bedrijfssystemen. Juist: de systeembeheerder. Hij of zij weet als geen ander welke licenties voor hoeveel gebruikers zijn afgesloten en welke pakketten er wel en welke niet op de bedrijfscomputers mogen draaien.
Nu de BSA, de softwarepolitie, de tipgelden fors heeft verhoogd, breken er gouden tijden aan voor de mannen en vrouwen die op de IT-afdeling het gebruik van computersystemen permanent in de gaten houden. Het tipgeld voor het melden van illegaal gebruik van software kan oplopen tot 20.000 gulden.
Het is voor boze of gefrustreerde systeembeheerders een koud kunstje om vlak voor uitdiensttreding nog even een pittig en goed gedocumenteerd dossier samen te stellen en die aan de BSA ter hand te stellen. De bedragen waarmee de BSA dit gedrag wil stimuleren zijn immers niet misselijk.
Bedrijven ontkomen er dus niet aan de komende tijd hun systeembeheerders eens diep in de poppetjes van hun ogen te kijken en hen te herinneren aan de passages uit hun arbeidscontract over het omspringen met vertrouwelijke gegevens.
De BSA treedt nu ferm naar buiten. Waarschijnlijk ook om de aangesloten softwareleveranciers te laten zien dat ze weldegelijk instaat zijn om harde acties op te zetten. Het effect hiervan is wel dat er onrust wordt gezaaid binnen bedrijven. Voor een enkele systeembeheerder kan het lucratief zijn. Het imago van IT’ers zal door de actie van de BSA worden beschadigd. Want voor je het weet krijgen automatiseerders het stempel van verrader opgedrukt.