Softwareleverancier Business Objects introduceert diverse toepassingen waarmee bedrijven hun productie beter kunnen afstemmen op de wisselende vraag. Zo komt het met een programma dat direct inzicht geeft in het rendement van elektronische handel.
De toepassingen, die in het derde kwartaal op de markt komen, werden ontwikkeld met de Nederlandse partners Noad en UCC Solutions. Dit waren de belangrijkste aankondigingen op de deze week in Zeist gehouden gebruikersbijeenkomst van Business Objects. Grote trekker was Don Stoller, hoofd automatisering van Owens & Minor, een Amerikaanse distributeur van medische producten aan ziekenhuizen. Stoller bouwde een intranet waarmee toeleveranciers aan ziekenhuizen inzicht krijgen in de omzetsnelheid van hun producten. Dankzij deze toepassing wist de distributeur in een half jaar voor zestig miljoen dollar aan new business te genereren.
Datapakhuis
Martin Air startte in 1998 met het gebruik van de software van Business Objects. Het bedrijf was op zoek naar een hulpmiddel om managementinformatie te genereren. "Na een onderzoek van de software van Cognos, Hyperion en Business Objects hebben we voor de laatste gekozen. Niet alleen omdat het product als beste uit de testen kwam, maar ook omdat het in onze branche veel wordt gebruikt", zegt Rene Bos, hoofd informatiemanagement bij Martin Air.
De luchtvaartmaatschappij heeft alle relevante gegevens opgeslagen in een datapakhuis dat gebaseerd is op DB2. Met behulp van de software van Business Objects maakt men bijvoorbeeld analyses per bestemming en per operator. Ook blijkt uit historische gegevens wat de invloed van een slechte zomer is op het vakantiegedrag.
Bos licht de praktijk toe: "Een touroperator claimt bijvoorbeeld een half jaar van tevoren honderd vliegtuigstoelen bij ons voor een aantal vluchten. Het gaat erom dat zo’n reservering ook daadwerkelijk wordt omgezet." De software van Business Objects gebruikt Bos om na te gaan of de operator zijn reserveringen regelmatig omzet in definitieve boekingen.
"Wij gebruiken die gegevens inmiddels als onderhandelingswapen, want dankzij de historische gegevens weten we nu of een operator zijn beloften in de praktijk nakomt."
Hoewel Bos tevreden is over de gebruikte software, heeft hij nog wel een duidelijke wens. "Ik weet dat Business Objects met een oplossing komt waarbij de database via Internet toegankelijk wordt. Omdat wij veel werken met buitenlandse kantoren willen wij dat graag gebruiken voor een intranettoepassing."
Nutsbedrijf
Bij nutsbedrijf Energie Delfland loopt sinds twee maanden een proef waarbij gebruikers via Internet kunnen kijken hoe hoog hun energieverbruik is. Ook kan de burger informatie opvragen over zijn nota’s.
Energie Delfland gebruikt de proef om ervaring op te doen met gebruikers die direct inzicht willen hebben in hun energiegebruik. Grootgebruikers kunnen dat al, maar de particulier nog niet. In 2003 gaat de energiemarkt open en heeft iedereen de keus van welke leverancier hij zijn energie betrekt. Een woordvoerder van Energie Delfland stelt dat de proef goed verloopt. "Wij zijn overvallen door het succes. In de eerste week trok de site 45 duizend hits. Dat was veel meer dan we hadden verwacht."
Door de grote belangstelling raakte de server overbelast, zodat deze inmiddels is vervangen door een krachtiger systeem. De test bracht ook aan het licht dat Windows NT niet robuust genoeg was. Daarom wordt binnenkort overgegaan naar Unix. Een test bij Sun met het Solaris systeem heeft inmiddels aangetoond dat deze Unix-versie niet alleen stabieler is, maar ook meer mogelijkheden heeft.
Verkeer en Waterstaat
Theo Zuiderwijk, medewerker personeelszaken op het Directoraat Generaal van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, werkt sinds november 1998 met een systeem dat is gebouwd met de software van Business Objects. "Voor die tijd was het erg ingewikkeld om informatie uit het personeelssysteem te halen. Daar moest je iemand voor inhuren. Dankzij de software van Business Objects is die informatie nu voor iedereen toegankelijk", aldus Zuiderwijk.
Het systeem geeft nu onder andere direct inzicht in het aantal verlofdagen, het ziekteverzuim en in het aantal langdurig zieken. In de loop van dit jaar wordt de toepassing overgezet op een intranet.