De vijf mobiele operators in Nederland hebben gezamenlijk protest aangetekend tegen de Umts-veiling. In een brief aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat tekenen KPN, Libertel, Telfort, Ben en Dutchtone bezwaar aan tegen de in hun ogen kunstmatig gecreëerde schaarste.
De vijf aanbieders zijn verenigd in Monet (Mobiele Netwerkoperators Nederland). Woordvoerder Rob van den Hoven van Genderen, werkzaam bij Telfort, vindt dat de Nederlandse overheid te weinig rekening houdt met de ontwikkelingen op de mobiele markt. Hij bestrijdt dat frequenties een schaars goed zijn, omdat er in ieder geval voor satellietcommunicatie nog voldoende frequenties vrij zijn. "Deze worden bijna om niet ter beschikking gesteld, bijvoorbeeld aan aanbieders als Iridium, En we weten allemaal dat het met satellietcommunicatie niet helemaal volgens verwachting verloopt. De cell operators daarentegen zijn veel harder gegaan, dus hebben we meer frequenties nodig. De overheid heeft te weinig rekening gehouden met die marktontwikkeling.’
Van den Hoven van Genderen vindt dat de Nederlandse overheid op deze manier op oneigenlijke wijze schaarste creëert. Ook de veilingvoorwaarden werken de oorspronkelijk niet bestaande schaarste in de hand. Partijen die willen meedingen naar een frequentie moeten al vooraf aangeven voor welke specifieke kavels zij belangstelling hebben. Wanneer er meerdere belangstellenden zijn voor een kavel bestaat er volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat schaarste.
Bedenkingen
Met het argument dat de frequenties een schaars goed zijn kan de overheid zich onttrekken aan de aanbevelingen van de Europese Commissie, die bedenkingen heeft over de veilingen in verschillende Europese landen. De Europese Commissie zou graag zien dat, áls er geveild wordt, de opbrengsten terugvloeien naar de telecom-sector. Monet is het hier mee eens. De Nederlandse regering ziet de opbrengsten echter als een financiële meevaller die bestemd is voor de algemene middelen, zoals het verminderen van de staatsschuld.
Ook in het europeees Parlement klinkt kritiek op de handelwijze van de veilende landen. Omdat niet alle Europese landen kiezen voor een veiling, krijgen telecombedrijven uit niet-veilende landen een financieel voordeel op andere Europese markten.
Monet is verbolgen over die opstelling van de overheid. De opmerkingen van minister Zalm zijn daar in slechte aarde gevallen. Van den Hoven van Genderen: "We vinden het belachelijk dat nog voor het begin van de veiling door minster Zalm alvast twintig miljard gulden wordt ingeboekt. Er is geen sprake van een rationaal bied-proces. We hebben die frequenties nodig. De kosten zullen altijd in de tarieven worden verdisconteerd. Je kunt wel roepen dat mobiele gebruikers dan maar niet op de nieuwste technologie moeten overgaan, maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet."