De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) is nog niet klaar voor het .eu domein. Het beleid van de Icann staat de reeds lang-gewenste domeinextensie nog steeds niet toe. De Europese Commissaris Erkki Liikanen verwacht echter dat de Internetdomein-extensie .eu vanaf begin volgend jaar werkt, meldt zijn woordvoerder Per Haugaard vanuit Brussel. De Raad van EU-Ministers keurde het voorstel vorige week goed.
De weg voor het aanvragen van de domein-extensie bij de non-profit Icann is vrij nadat vorige week de vijftien telecom-ministers van de Europese Unie akkoord gingen met het voorstel van Liikanen. De Europese Commissie mag een officiële aanvraag indienen voor de ccTld (country code Top Level Domain) bij de Icann. Haugaard: "Informeel reageerde Icann zeer positief. De extensie moet begin volgend jaar in werking kunnen zijn. We verwachten geen problemen."
Die tegenslag kan Haugaard toch tegemoet zien. Icann-woordvoerster Pam Brewster legt vanuit San Fransisco uit hoe de organisatie voor het aanmaken van ccTld’s vertrouwt op de ISO 3166 -1 landenlijst. Deze wordt beheerd door een bureau van de Verenigde Naties en bevat alle door de VN erkende landen. Zo resulteerde de erkenning van Palestina in maart dit jaar tot het Tld .ps.
De EU is geen land of staat en het afgeven van een aparte ccTld vormt een interessant precedent. Iedereen die de Icann kan overtuigen de verdere onderverdeling van het Tld aan te kunnen, zal vragen om hun favoriete gTld (generic Top Level Domain). IBM verzoekt bijvoorbeeld om het beheer van de extensie .ibm. Om van de discussie af te zijn, verwijst de Icann daarom steevast naar de landenlijst. Brewster: "De EU komt niet op die lijst voor."
Ieder voorstel om een .eu ccTld te maken, vereist volgens Brewster eerst een verandering van het beleid van de organisatie. De eerste Icann-vergadering waarin deze aanpassing besproken wordt, vindt plaats op 15 juli in Yokohama. Of dat op tijd is, kan Brewster niet zeggen. "Ik begrijp dat de Commissie nog ver weg is van een aanvraag."
Ook Hans Kraaijenbrink, lid van de Ican en in Nederland werkzaam voor KPN laat zich niet verleiden tot een uitspraak: "Het Icann bestuur verkeert nog in het ongewisse welke aanvraag de Europese Commissie gaat doen. Alles zal afhangen van de inhoud van het uiteindelijke voorstel, of het aansluit bij het huidige beleid van Icann, dan wel of aanpassingen in dit beleid nodig zijn. Ik kan daar op dit moment niet op vooruitlopen."
Lede ogen
De Europese Commissie oefent al lang druk uit op de Icann om beheer van het EU domein. De Commissie ziet met lede ogen steeds meer individuen, bedrijven en instellingen domein registraties kiezen op Amerikaanse bodem zoals .com of domeinen vestigen in landen als Tonga (.to). De commissie vreest met deze domeinnamen problemen bij handhaving van Europese regels over concurrentie, databeveiliging, auteursrechten en de bescherming van consumenten.
De Europese instituten ondervinden, stelt de Commissie, last van het ontbreken van het TLD .eu. De EU maakt op Internet gebruik van domeinnamen zoals .eu.int. De extensie .eu vereenvoudigt onder meer de e-mailadressen van EU ambtenaren; zo verandert ‘een.ambtenaar@cec.eu.int’ in ‘een.ambtenaar@commission.eu’. Het .eu domein moet het volgens de Commissie tenslotte bedrijven en organisaties herkenbaarder maken en hun economische mogelijkheden binnen en buiten de Europese Unie vergroten.
Kostbare reclamecampagne
Critici werpen tegen dat bedrijven nauwelijks vragen naar de domein-extensie. De jarenlange lobby van de EU bij de Ican draait volgens hen uit op een kostbare reclamecampagne om het nieuwe domein bekend te maken. "Het is pure ijdelheid van enkele EU-ambtenaren", reageert Hendrik Rood, adviseur bij Stratix. "Die kregen het als speeltje toegeworpen door Britse advocaten en Internetaanbieders."
Ook Piet Beertema, bestuurslid van de Stichting Domeinregistratie die in Nederland het .nl domein beheert, vindt de extensie .eu "geen bijster zinvolle tijdsbesteding". De EU wil, meent hij, politiek tegenwicht bieden aan de Verenigde Staten en zich met de aparte Tld afzetten tegen het Amerikaanse karakter van .com. "Zij .com, wij .eu".
"Over de nadelen wordt makkelijk heengestapt: bedrijven zitten er bepaald niet op te wachten om weer extra kosten te moeten maken om hun merknaam veilig te stellen door ook onder .eu te registreren. Als Icann ooit mocht besluiten om nog meer gTLD’s toe te laten, dan kan dit binnen de kortste keren gierend uit de hand lopen."
Beertema relativeert ook de redenering dat de extensie juridische problemen kan voorkomen. "Zou met .eu dat probleem gelijk de wereld uit zijn?"