Corel gaat ook Linux-serversoftware te gaan leveren, nadat het enkele maanden geleden met een makkelijk te installeren desktop-Linux-versie kwam. Onder druk van het slecht presterende aandeel blies Corel van de week officieel de overname af van Inprise/Borland.
Sinds de aankondiging van de overname in februari kelderde de koers met 73 procent. Hierdoor kan het bedrijf de bijna 2,5 miljard gulden niet opbrengen die het met Inprise/Borland was overeengekomen.
De markt voor opensource-servers groeit sterk de laatste tijd. Corel, dat het meest bekend is om zijn tekstverwerkersproduct en grafische software, begaf zich vorig jaar onverwacht op de Linux-markt.
Corel lijdt aan een chronisch gebrek aan geld, tegenvallende verkopen en een groeiend wantrouwen van investeerders. Het bedrijf heeft geld in kas voor op zijn hoogst negentig dagen en hoopt door te snijden in salarissen veertig miljoen dollar te kunnen besparen.
Corel heeft twee partners gevonden om de serverversie van Linux te gaan exploiteren. Het bedrijf gaat in zee met Rebel.com, leverancier en producent van hardware, en Graphon Corporation, een specialist in software voor slanke servers. Het bedrijf heeft deze allianties nodig om de nu nog minimale expertise in serversoftware bij te spijkeren. Directeur Michael Cowpland van Corel: "We gebruiken deze overeenkomsten om een gemakkelijk te gebruiken Linux besturingssysteem op de markt te brengen bedoeld voor met name kleine en middelgrote bedrijven, als blijkt dat onze klanten dit ook willen. Wij geloven dat Linux een zonnige toekomst tegemoet gaat zowel voor bureaucomputers als voor servers."
Toch heeft het Canadese bedrijf dit soort initiatieven hard nodig om te kunnen overleven. De vrije val waarin het aandeel is geraakt maakt de kans klein dat er zich een koper aandient op korte termijn. Wat dat betreft lijkt Corel in hetzelfde schuitje als Baan te zitten.