De Centrale Ondernemingsraad (cor) van Baan Software Company gaat twee externe juridische- en organisatie-adviseurs raadplegen over vier reddingscenario’s. De cor houdt rekening met een volledige of gedeeltelijke overname, afstoten van bedrijfsonderdelen, een behulpzame externe financier of een faillissement met een doorstart.
De ondernemingsraad kiest in de penibele omstandigheden van Baan de zijde van het personeel, meldden de vakbonden. Zij hadden afgelopen vrijdag een regulier overleg met de cor. De vakbonden roemen de opstelling van de raad, die in moeilijke tijden eerder koos voor de continuïteit van het bedrijf. Wim Burggraaf van CNV vindt het "een opmerkelijke koerswijziging". Hij noemt de situatie bij Baan heel ernstig. "De bodem is in zicht". Dat de cor zich voorbereidt is volgens hem verstandig. "Wat betekenen de scenario’s voor de medewerkers, de ondernemingsraad en de vakbonden?"
"Ik ben verheugd dat de cor zo loyaal voor de medewerkers actief is", meldt ook Sjerp Holterman van vakbond De Unie. "Het gaat bij Baan niet zoals het moet."
De personeelsvertegenwoordigers spraken vorige week met interim-bestuursvoorzitter Peter Everaert en financieel directeur Rob Ruiter. Of in dat gesprek gekozen werd voor een van de vier scenario’s bleef de bonden onbekend.
Enkele uren na het overleg met de cor, stelt Holterman dat een overname "het meest in de lijn der verwachting ligt". Volgens hem kan een overname-bod ieder moment komen. "Gaat Baan door met een klein deel van de medewerkers? Dan is het goed als er een plan klaarligt." Burggraaf vermoedt dat Baan gaat afslanken. "Niet met de kaasschaaf, maar drastisch. Baan koppelt de Amerikaanse en Aziatische onderdelen los."
Addie Lassche, secretaris van de cor, erkent dat de raad kiest voor het personeel en met externe deskundigen de verschillende uitwegen onderzoekt. Hij dempt de overige geluiden van de bonden. Zelfstandig verder gaan is nog steeds een serieuze oplossing voor Baans problemen. De cor wil voorbereid zijn op andere mogelijkheden: "daarmee wachten is onprofessioneel". Een eventuele koersverandering kan ieder moment aangekondigd worden. "Dus we hebben de trein in de hoogste versnelling."
Overnamegesprekken
Volgens financiële persbureaus Dow Jones en Bloomberg stelt Ruijter begin deze week op een conferentie in Barcelona dat het bedrijf nog steeds winst kan maken. Baan wil daartoe de kosten met de helft terugdringen. Hij ging niet in op de vraag of overnamegesprekken gaande zijn. Niche-onderdelen van Baan hebben mogelijk baat bij een gedeeltelijke of hele verkoop, aldus Ruijter.
Adviseurs voor Baan benaderden volgens andere berichten inmiddels potentiële kopers, waaronder eerder dit jaar de Britse producent van boekhoudprogramma’s Sage Group. Directeur Paul Walker van Sage maakte in de Daily Telegraph duidelijk hoe hij hierover denkt: "Dat moet een grap zijn. Ik koop nog liever een schuur."