Rekencentra hebben lange tijd het gezicht bepaald van de IT-wereld. Deze traditionele computer-krachtcentrales raakten echter in de loop der jaren steeds leger, omdat de machines steeds kleiner zijn geworden. Hun rol lijkt te worden overgenomen door de Internet-datacenters die overal in de wereld als paddestoelen uit de grond schieten.
Deze moderne rekencentra moeten het steeds drukker wordende Internet-verkeer opvangen. Klanten kunnen er capaciteit huren en/of Internet-activiteiten laten uitvoeren (webhosting). Ook in Nederland zijn er volop plannen: zo coördineert Telfort de plannen van AT&T en British Telecom om in ons land een cyber-krachtcentrale te openen. KPNQwest en IBM hebben soortgelijke plannen. In Amsterdam Zuid-Oost zijn al daadwerkelijk diverse Internet-datacenters in gebruik, bijvoorbeeld van Level 3, Interaction, Global Crossing en Colt Telecom. Volgens Jason Land van Colt Telecom is de hoofdstad een echte Internet-hub in Europa aan het worden.
Een andere infrastructuur-aanbieder die fors investeert in Amsterdam Zuid-Oost is PSINet. Dit Amerikaanse bedrijf bouwt momenteel een hosting center, waarbij niet alleen het beheer van Internetsites, maar ook van applicatie-omgevingen, zoals SAP-oplossingen, kan worden ondergebracht. Op dit moment is 500 m2 in gebruik, voor het hosten van http://www.euro2000.org: de website van het EK Voetbal. Op 30 juni aanstaande komt er 5000m2 bij en later dit jaar wordt de capaciteit uitgebouwd tot 10.000 m2. In totaal zullen in het pakhuis zo’n 70.000 computers kunnen worden ondergebracht. Daar is veel energie voor nodig, onder meer om het grote airconditioningssyteem te laten werken. Naar verwachting zal de energieconsumptie op 18 megawatt uitkomen, evenveel als het verbruik bij de gemeente Hoofddorp. Energiebedrijf Nuon moet hiervoor een geul van 1,5 meter breed graven om daar de energiekabels in kwijt te kunnen.
Infrastructuur
PSINet, dat over een wereldwijd IP-netwerk van 1,5 miljoen kilometer glasvezelkabel beschikt, investeert dit jaar een paar miljard dollar in 24 hosting centers. Zeven daarvan komen in Europa te staan. Behalve de reeds genoemde beheerdiensten levert het bedrijf Internet-verbindingen en beveiligingsoplossingen. Bovendien verhuurt PSINet computercapaciteit, eventueel in samenwerking met IT-bedrijven. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld met EMC een overeenkomst, waarbij klanten de mogelijkheid wordt geboden opslagcapaciteit te huren in plaats van te kopen. De gegevensopslagsystemen van EMC staan dan in een datacenter van PSINet.
"Wij richten ons op webdesigners, systeemintegrators, consultants, hard- en softwareleveranciers en kleinere Internet-dienstenverleners", zegt Moos Bulder, manager PSINet applications and web services in Europa, "Let wel: wij zijn alleen met infrastructuur bezig. Het applicatiebeheer doen onze IT-partners."
Wachttijden
Websites zijn bedrijfskritische applicaties geworden, zegt Bulder. "Wie een site laat bouwen moet daarom allereerst oog hebben voor de manier waarop de Internet-verbinding is geregeld. Dat wordt altijd onderschat. Wie echter geen goede wereldwijd opererende Internet-dienstenleverancier achter zich heeft staan, krijgt vroeg of laat problemen."
Volgens Bulder onderscheidt zijn bedrijf zich door het eigen glasvezelnetwerk in 28 landen. "Veel van onze concurrenten moeten allerlei netwerken aan elkaar koppelen en zijn afhankelijk van het inhuren van capaciteit bij het lokale telecombedrijf. Wij hoeven alleen een zogeheten local loop te huren: de fysieke kabel tussen ons netwerk en dat van de telco."
Bulder is overigens niet te spreken over de lange wachttijden bij de telco’s in ons land. "In Nederland bedraagt de levertijd voor leaselijnen vaak 6-8 maanden en voor local loops 3-8 maanden. Het is geen wonder dat kabelleveranciers hierop inspringen en zelf kabels in bedrijvenparken gaan leggen. Wij investeren zelf in draadloze verbindingen en plaatsen binnenkort daarvoor een antenne op het dak. Dan zijn we voorgoed van die wachttijden af."