Breedbandinternet via de kabel zou kunnen uitgroeien tot een deelmarkt waarop de kabelexploitanten een economische machtspositie hebben. Daarom moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) jaarlijks controleren of er geen monopoliepositie ontstaat op de aanbieding van breedband via de kabel.
Dit stelt het kabinet voor in de tweede kabelnotitie ‘Kabel, consument: marktwerking en digitalisering’ die op 31 mei van dit jaar wordt behandeld in de Tweede Kamer. Het kabinet doet in de tweede kabelnotitie, die een aanvulling vormt op de telecomwet van 1998, geen verregaande voorstellen om de machtspositie die de kabelexploitanten hebben op de deelmarkt breedbandinternet in te perken. Er hoeft geen wetgeving voor breedbandinternet via de kabel te komen. De monopoliepositie die de kabelexploitanten hebben met breedbandinternet blijft bestaan. Zolang er geen misbruik van deze positie wordt gemaakt, blijft de monopoliepositie bestaan. In de kabelnotitie zijn wel een aantal voorstellen gedaan voor regelgeving rond televisie op de kabel. Op deze markt wordt toezicht gehouden door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta).
Het lijkt erop alsof het kabinet niet goed raad weet met Internet via de kabel. Ze stelt geen regelgeving voor waarin de kabelaars aan andere dan hun eigen Internet service providers (ISP’s) toegang op het kabelnet moeten geven. De Consumentenbond vindt dit een slechte zaak en pleit voor een scherper toezicht op de diensten die de kabelmaatschappijen aanbieden. Zij zijn van mening dat de overheid te weinig oog heeft voor de mogelijkheden die breedbandinternet biedt op het gebied van doorgifte van televisiebeelden. "Door de versmelting van Internet en televisie kunnen kabelaars feitelijk op het tv-front hun eigen gang gaan als ze alleen hun eigen Internetaanbieders toelaten op de kabel", aldus Wibo Koole, campagneleider van de Consumentebond. De NMa komt in de meeste gevallen pas in actie als er een klacht binnenkomt over misbruik van machtposities. De NMa heeft over de kabelaars op dit gebied nog geen klacht ontvangen.
Gemiste kans
Sjoera Nas van Xs4all vindt het jammer dat het kabinet over dit onderdeel in de tweede kabelnota verwijst naar de NMa. "Een procedure bij de NMa duurt erg lang, dat kan wel een jaar tijd in beslag nemen. Daarnaast moet er eerst aantoonbaar misbruik zijn gemaakt door een kabelaar. Als we dan een klacht deponeren en die wordt in behandeling genomen zijn we weer een hele tijd verder. Dan blijven we dus achter de feiten aanhollen in een dynamische markt als deze. Ik kan me niet voorstellen dat een land als Nederland, dat voorop wil lopen op ICT-gebied, er niet alles aan doet om alle kabelcapaciteit te benutten." Volgens een woordvoerster van de NMa hoeft de afhandeling van een klacht helemaal niet zo lang te duren. "Wij kennen ook snelle procedures die in dringende gevallen gevolgd worden." Kees Tromp van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfs-Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) kan zich de houding van het kabinet wel voorstellen. "De overheid heeft ervoor gekozen om zich buiten wettelijke regelgeving voor toegang tot de kabel voor ISP’s te houden. Misschien is het op dit moment ook wel zo verstandig om een niet al te grote groei op de kabel toe te staan. Internet via de kabel is namelijk nog behoorlijk onveilig."
Paul Trienekens van de (Opta) meldt dat zijn organisatie door staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat gevraagd is samen met de NMa een reactie voor te bereiden op de voorstellen die het kabinet doet in de tweede kabelnota. Verwacht wordt dat de Tweede Kamer de kabelnota niet klakkeloos zal goedkeuren.