Europarlementariër Wim van Velzen (CDA) meent dat KPN de politieke component in een beoogde fusie met het Spaanse Telefónica niet voldoende heeft geanalyseerd.
"Het was al lang duidelijk dat de Spaanse regering Villalonga kwijt wilde. Als je niet analiseert wat er gebeurt kun je deze misstappen maken."
Telefónica-directeur Juan Villalonga is onder meer in problemen gekomen door een riante optieregeling, die hem ongeveer veertig miljoen gulden opleverde. Volgens Van Velzen is dit niet het enige. Ook de affaire Bangermann speelt Villalonga nu nog parten. Martin Bangermann, lid van de Europese commissie, zou vorig jaar tegen een salaris van twee miljoen gulden in dienst treden van Telefónica. Terwijl Villalonga op de Spaanse televisie triomfantelijk verklaarde dat hij zijn eigen Ronaldo had binnengehaald, brak er een storm van internationaal protest los. De reacties varieerden destijds van onethisch tot ‘verachtelijk’.
Villalonga staat niet alleen op gespannen voet met de Spaanse regering, maar ook met de belangrijkste aandeelhouders van Telefónica: de banken BBVA en La Craixa. De contacten tussen KPN en Telefónica zijn ontstaan in maart, toen beide bedrijven in de race waren voor het kopen van Endemol.