De platenindustrie lijkt een belangrijke overwinning te hebben geboekt in de strijd tegen muziekpiraterij op Internet.
De Amerikaanse rechter Patel stelde gisteren de Recording Industry Association of America (Riaa) in het gelijk bij de aanklacht dat het bedrijf Napster het auteursrecht schendt door gebruikers van het gelijknamige programma op een doodsimpele manier direct muziekbestanden met elkaar te laten uitwisselen.
Napster heeft zich altijd verdedigd met het argument dat het zelf geen muziekbestanden ter beschikking stelt en dat het niet verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn klanten.
Hoewel de rechter pas over twee weken met een uitvoerige motivering van het vonnis komt, reageerde de muziekindustrie tevreden.
"Er komt schot in de zaak. Napster redt het niet meer met zijn vertragingstactiek", aldus Riaa-voorzitter Rosen. Advocaat Pulgram van Napster beaamt dat de zaak nu in een stroomversnelling is gekomen.
Eind vorige maand boekte de muziekindustrie al een succesje toen ze in het gelijk werd gesteld in een zaak tegen MP3.com. Dat stelt muziekliefhebbers in staat om hun muziek in de server op te slaan en die vervolgens via een willekeurige computer ergens ter wereld weer af te spelen. Dat is een schending van het auteursrecht, besloot de federale rechtbank op 28 april.
Bij Napster gaat het iets anders. In de server worden alle muziekbestanden geregistreerd die zijn opgeslagen in de computers van de mensen die op dat moment Napster gebruiken. Ze stellen daarbij hun PC’s open voor elkaar en kunnen via Napster direct MP3-bestanden uit elkaars computers downloaden. In tegenstelling tot MP3.com heeft Napster dus nooit muziekbestanden op de eigen server staan. Dat is ook de kern van de argumentatie waarmee Napster zich heeft verdedigd voor de rechter.
Als dit argument ook in hoger beroep geen stand houdt, kan Napster een miljardenclaim verwachten van de muziekindustrie. De Riaa wil het bedrijf zo snel mogelijk uit de weg hebben. "Napster doet niets anders dan het bevorderen van muziekpiraterij, en probeert op die manier geld te verdienen over de ruggen van de artiesten en de bezitters van de auteursrechten", vatte Rosen gisteren de opvatting van haar organisaties nog eens samen. De Riaa vertegenwoordigt alle grote platenmaatschappijen, zoals Seagram, Universla, Bertelsman, Time Warner, EMI en Sony.