Internet is een medium dat zich vooral richt op twee zintuigen: zien en horen. Als het aan nieuwkomer Senselt ligt, kunnen we binnenkort ook via Internet ruiken.
Het Israëlische bedrijf werkt – in samenwerking met zijn wetenschappelijke partner, het Weizman Institute of Science – aan een methode om verfijnde geuren via een kastje te kunnen reproduceren. Eli Fisch, oprichter van Senselt: "Ik zie het zintuig van de ruik in het spel komen bij diverse applicaties, beginnend met e-commercie via Internet. Stel je voor, op een dag zal het mogelijk zijn naar een site van een parfumerie te surfen, op een parfum te klikken en het echt te ruiken."
De techniek die Senselt denkt toe te passen, klinkt vrij ingewikkeld. Het begint allemaal met de ‘brongeur’. Die wordt geroken door een machine die bekend staat als een ‘kunstmatige neus’ én door een panel van mensen. De geur wordt aan de hand van die geurbelevingen geïndexeerd. De numerieke code die aan een bepaalde geursensatie wordt toegekend, is over Internet of de (mobiele) telefoonlijn door te zenden. Daar gaat een apparaatje aan de slag dat een beperkte set basisgeuren bevat, maar weet hoe, aan de hand van de code, die basisgeuren zo te mengen dat de originele geur ontstaat. In die zin werkt het geurreproduceren van Senselt net als kleurreproductie bij de printer. Die mengt ook een beperkt aantal primaire kleuren om alle kleuren van de regenboog te kunnen reproduceren. Net als bij de printer is het de bedoeling dat de ‘primaire geuren’ in verwisselbare cartridges worden aangeleverd.
Terwijl professoren David Harel en Doron Lancet van het Weizman Institute of Science zich bezighouden met het verfijnen van het door het instituut en Senselt ontwikkelde procédé werkt Senselt aan een aantal eenvoudigere geurproducten. Een product dat voor eind dit jaar op de markt moet komen kan simpele basisgeuren toevoegen aan bijvoorbeeld email of computerspelletjes. Een verjaardagskaart via email is bijvoorbeeld aanleiding voor een weldadige odeur van bloemen. Senselt hoopt dit eerste product voor circa tweehonderd gulden commercieel te gaan uitbaten.
Nu, veertien jaar later, is 3D printen nog niet eens helemaal op de markt.. haha