De notering aan de Amsterdamse effectenbeurs van KPN Mobile, die voor deze week op de agenda stond, is op de valreep uitgesteld. KPN gaf hiervoor als reden dat er gesprekken gaande zijn met het Spaanse telecombedrijf Telefónica over vergaande samenwerking.
Ook zegt KPN gesprekken te voeren met andere operators. Die informatie is belangrijk voor de toekomstige aandeelhouders en kan van invloed zijn op de in het prospectus vermelde informatie. Omdat de onderhandelingen nog gaande zijn kon KPN geen aanvullend commentaar geven.
Het is niet waarschijnlijk dat Telefónica KPN overneemt. Tijdens een aandeelhoudersvergadering vorige week verklaarde Paul Smits, voorzitter van de raad van bestuur, nadrukkelijk dat KPN acquisities wil doen en samenwerkingsverbanden gaat opzetten. Hij sluit echter uit dat KPN wordt overgenomen door een andere partij. "Lering trekkend uit Unisource willen we zelf de leiding in handen houden." Een fusie behoort wel tot de mogelijkheden. Overigens meldt The Financial Times ook het Japanse NTT Docomo als mogelijke fusiepartner.
Pikant
Het is pikant dat KPN met Telefónica in gesprek is, omdat juist deze Spaanse operator KPN in 1996 de rug toekeerde door uit het Unisource-consortium te stappen. Telefónica wilde met MCI en British Telecom (BT) aan het concurrerende Concert deelnemen, maar door de aankoop van MCI door Worldcom mislukte dat plan. BT werd een concurrent van Telefónica, maar de Spanjaarden gingen later wel samenwerken met MCI Worldcom. Nu is KPN dus weer in beeld gekomen.
Naast de voor de hand liggende schaalgrootte zou inhoud voor mobiele Internetdiensten een belangrijke reden kunnen zijn een alliantie te sluiten. KPN is hard op zoek naar aantrekkelijke diensten voor zijn Internet- en mobiele Internet-activiteiten (Umts), en heeft daarom al samenwerkingsverbanden gesloten met onder meer Disney, SBS, NOB en ANP. Samenwerking met Telefónica zou daar het entertainmentbedrijf Endemol aan toevoegen, dat Telefónica voor 5,5 miljard euro wil kopen. KPN zelf was ook geïnteresseerd in Endemol, maar viste door het hoge Spaanse bod achter het net.
Umts live
KPN Mobile zal in de toekomst zijn inkomsten moeten halen uit Umts. Vooruitlopend op de aanstaande veiling van Umts-frequenties, deze zomer, hebben KPN Research en Nokia in Leidschendam de eerste werkende Umts-testverbinding opgezet. In opdracht van KPN Mobile werkt KPN Research aan bruikbare toepassingen voor deze technologie. Op de demonstratie draaiden onder meer breedband draadloos Internet, een videoconference-toepasssing en streaming video (doorlopende beelden die draadloos doorkomen van een server).
Umts of 3G (derde generatie mobiele communicatie) is de technologie die het huidige GSM moet opvolgen. GSM heeft een bandbreedte van 9,6 kilobit per seconde, en de opgevoerde GSM-variant Gprs kan 64 Kbit per seconde aan. Het volledig nieuwe Umts verzendt spraak, maar vooral data, met een snelheid van 2 Mb per seconde. Dit maakt voor het eerst goede mobiele Internet- en video-toepassingen mogelijk. KPN verwacht in 2002 te beginnen met de commerciële introductie van Umts.