Het Amerikaanse Cable & Wireless en het Franse Isdnet gaan hun krachten bundelen in de eerste pan-Europese IP-carrier die over een 2.5 Gbps backbone beschikt. Het bedrijf Ipergy bouwt faciliteiten voor asp’s en isp’s in Amsterdam, Parijs, Brussel, Londen, Madrid, Milaan en Frankfurt. Het centrale beheer wordt geregeld vanuit het Network Operations Centre (NOC) in Brussel, waar Ipergy momenteel een controlekamer bouwt.
Isdnet,de tweede grootste Franse IP-carrier, richtte eind vorig jaar Ipergy op. Dit Franse bedrijf had geen duidelijk businessplan, maar wel erg ambitieuze ideeën. Het had in december 1999 één grote Internetdienstverlener (isp) als klant: Liberty Surf, Frankrijks grootste gratis aanbieder van informatie op Internet.
In maart van dit jaar besloot Cable & Wireless om een een belang van 51 procent te nemen in Ipergy. Cable & Wireless heeft in tegenstelling tot Isdnet wel een duidelijke en wereldomvattende strategie. Dat kwam meteen tot uiting in de aankondiging van Ipergy-ceo Jean-Luc Nahon, die meedeelde dat het bedrijf onder druk van Cable & Wireless streeft naar 15 miljoen euro inkomsten in het eerste jaar en een groeicijfer van 15 procent op jaarbasis. "We zullen ons best doen, want we beschikken nu over een echt business plan waaraan we ons moeten houden."
Glasvezel
Ipergy’s backbone is rechtstreeks aangesloten op de overzeese IP-glasvezel van Cable & Wireless, waardoor Europese klanten kunnen beschikken over directe wereldwijde verbindingen. Hierdoor past Ipergy perfect in de strategie die Cable & Wireless onder leiding van David Sexton heeft uitgestippeld: het leveren van IP-basisdiensten waarbij zorgvuldig wordt vermeden dat de klant Ipergy kan beschouwen als concurrent.
Vandaar dat het bedrijf zich beperkt tot het leveren van IP-infrastructuur met een paar extra diensten waaronder beveiliging. Verder levert het bedrijf Multiprotocol Label Switching (Mpls), een layer 2-technologie die uiteindelijk Frame Relay en ATM moet vervangen. Ten slotte wordt in elke grote stad een centrum gebouwd, en kunnen Ipergy’s klanten terecht voor IP over satelliet, waarbij het teleport center in Parijs rechtstreeks inhaakt op de kern van het netwerk.
Als toegevoegde waarde noemde Nahon nog het NOC in Brussel waar de klanten in hun eigen taal en meestal door iemand van hun eigen nationaliteit kunnen worden geholpen en een SS7 voice-over-IP integratiemogelijkheid waarmee telefonie via Internet binnen het bereik ligt.