Als maker van een vakblad voor professionele automatiseerders houd je toch even je adem in als Wall Street en de hightech schermenbeurs Nasdaq instorten. Zou daar de nieuwe economie door het putje gaan? Immers, de ontwikkeling van informatietechnologie, als fundament van de nieuwe economie, heeft het op de lange termijn nodig dat er voldoende investeerders zijn die hier geld in willen steken.
De afgelopen week toonde aan dat de korte-termijnsentimenten die tot de koersval in Amerika leidde relatief snel overwaaien. Te snel is er geroepen dat er sprake was van een krach, zo moeten we constateren. De introductie van T-online als grootste Internetprovider op de Frankfurter Börse spreekt boekdelen. Het was een succes en markeert dat de nieuwe economie zijn aantrekkingskracht niet is verloren.
Wel is duidelijk geworden dat beleggers een stuk kritischer zijn geworden bij het pompen van geld in Internet- en IT-fondsen. De affaire Brink of hoe de beursgang van World Online in de boeken verdwijnt, zal nog lange tijd nagonzen. Zeker binnen de banken die dit bedrijf naar de beurs brachten. Want hoe je het ook wendt of keert, bij de beursgang van World Online is de introductiekoers veel te hoog vastgesteld. En dat is iets wat beleggers niet vergeten.
Automatiseringsbedrijven zullen in de toekomst dus beter hun best moeten doen om investeerders warm te maken voor hun plannen. De terugval op de beurzen heeft in dat opzicht een louterende werking. De luchtkastelenbouwers moeten dus op hun hoede zijn. Ook in de toekomst is voor goede ondernemingsplannen geld beschikbaar.