Minister Jorritsma moet ophouden met het uitdelen van zwarte pieten aan de ICT-branche. Dit zegt Sylvia Roelofs, directeur van Fenit en Vereniging ICT Nederland, naar aanleiding van de discussie over wie de aanpak van de problemen op de arbeidsmarkt moet betalen. "Het is te gemakkelijk om de bal steeds terug te kaatsen naar de sector."
De plannen van aanpak voor de uitwerking van de aanbevelingen die de taakgroep ‘Werken aan ICT’ eind 1999 deed, liggen op het bureau van minister Jorritsma. De bewindsvrouw heeft inmiddels haar tevredenheid uitgesproken over de kwaliteit van de plannen, maar liet zich niet uit over de financiering van de uitwerking. Waarschijnlijk zal zij hierover in het Voorjaarsnota uitsluitsel geven.
Sylvia Roelofs gaat ervan uit dat de minister met de gevraagde 500 miljoen gulden over de brug komt. "Anders zal er een stevige discussie volgen", zegt zij dreigend. Jorritsma zelf heeft tegen Computable gezegd dat dit soort bedragen haar ‘virtueel in de oren klinken’.
Kritiek
Het gesteggel over de benodigde financiële middelen duurt dus voort. Jorritsma verwacht een forse bijdrage van de ‘rijke sector’. Bovendien heeft zij kritiek geuit op de slechte organisatie van de branche, waardoor zij nooit hoort wat men precies wil. Volgens Roelofs heeft de discussie veel weg van een pingpongspel. "Natuurlijk moet de ICT-branche het een en ander voor de rekening nemen en dat zal ook wel gebeuren. Jorritsma heeft echter nogal eens de neiging de bal terug te kaatsen. Investeren in het onderwijs is toch echt een taak van de overheid. Wij worden ten onrechte constant op een schopstoel gezet. De industrie doet al zo veel."
De directeur van de twee ICT-brancheorganisaties zegt dat deze houding van de overheid voortkomt uit een gebrek aan visie op de ontwikkeling van de ICT-branche en de rol hiervan in de Nederlandse economie. "Onze sector is goed voor 25 procent van de economische groei. Omdat ICT in tal van sectoren is verweven, zijn wij in grote mate afhankelijk van de regering."
Roelofs mist de bemiddelende hand van Ton Risseeuw. Deze voormalige topman van Getronics leidde de taakgroep, die direct na de presentatie van de aanbevelingen weer is opgeheven. "Risseeuw had nu mooi boven de partijen kunnen staan."
Meer tijd
Ondanks de moeizame uitvoering van de aanbevelingen, vindt Roelofs dat de laatste tijd al het een en ander is bereikt voor wat betreft de aanpak van de tekorten op de arbeidsmarkt. "De taakgroep heeft toch de betrokken partijen, zoals IT-bedrijven en onderwijsinstellingen bij elkaar gebracht. Verder is het imago van de sector een serieus aandachtspunt en vormen onze beroepsprofielen nu de basis voor de opleidingen."
Tot een afname van het personeelstekort heeft dit alles nog niet geleid. "Inderdaad, daar hebben wij meer tijd voor nodig. De echte kentering zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten. De bureaucratie binnen de overheid is hierbij onze grootste belemmering."
Imago
Tot haar grote tevredenheid merkt Roelofs dat het imago van de sector langzamerhand verandert. "IT kan tegenwoordig op veel aandacht rekenen, ook van de televisiemakers. Hierdoor krijgt de branche toch een avontuurlijker karakter." In haar ogen zijn IT-bedrijven erg vooruitstrevend in de manier waarop zij met hun personeel omgaan. Dit draagt dan ook weer bij aan een beter imago. "Het verwijt dat wij de personeelstekorten aan onszelf hebben te wijten door de slechte arbeidsvoorwaarden, is pure onzin. De branche is juist heel erg vooruitstrevend."
Een sectorbrede collectieve arbeidsovereenkomst die algemeen verbindend is, vindt zij echter uit de tijd. "Bedrijven geven hun werknemers liever een op het individu afgestemd pakket aan arbeidsvoorwaarden. Het personeel kan dan zelf keuzes maken." Dit standpunt past duidelijk bij Fenit, omdat de organisatie nooit over arbeidsvoorwaarden heeft willen praten en dit volgens de directeur ook nimmer zal doen. Roelofs is sinds kort echte ook directeur van Vereniging ICT Nederland en deze organisatie heeft wel een akkoord bereikt met de bonden over een branche-cao. "Sommige bedrijven hebben wel behoefte aan een cao", verduidelijkt zij haar eerdere uitspraken. "Maar wij moeten erg terughoudend zijn met een algemeenverbindendverklaring, die op ieder bedrijf van toepassing is."
De imagoverbetering moet ook meer vrouwen aantrekken. Zelf voelt Roelofs zich – als een van de weinige topvrouwen die de IT-sector rijk is – uitstekend thuis in deze industrie. "Het beeld dat van IT bestaat – technisch en macho – klopt niet met de werkelijkheid."