Internetaanbieders hebben bij staatssecretaris Van der Ploeg van OCenW aangedrongen op een spoedige aanvulling op de telecomwet. Deze wet moet kabelexploitanten dwingen hun kabels open te stellen voor anderen dan de eigen dochterondernemingen. Dit is nu niet het geval; een doorn in het oog voor isp’s. Begin mei bespreekt de Tweede Kamer de tweede kabelnotitie; een half jaar later dan gepland.
Met het ingaan van de telecomwet in december 1998 heeft de KPN concurrentie op haar netwerk moeten toelaten. Kabelmaatschappijen hebben die plicht wel voor het doorgeven van programma’s, maar niet voor het tweewegverkeer van data en spraak. Zij hebben het alleenrecht op hun eigen netwerk en kunnen dus breedband Internetdiensten aanbieden op de kabel zonder dat zij andere providers die mogelijkheid ook hoeven aan te bieden. Oneerlijke concurrentie vindt Sjoera Nas van Xs4all. In een brief aan staatssecretaris Van der Ploeg hebben Xs4all, Bart en Sonera aangedrongen Open Network Provision (ONP) voor dataverkeer via de kabel een feit te laten worden.
Concurrentie
Op 10 mei wordt de tweede kabelnotitie van staatssecretaris Van der Ploeg en de ministers Jorritsma en De Vries in de Tweede Kamer besproken. Een van de onderwerpen in die notitie is het toestaan van concurrentie op de kabel. Frans Nijhof, woordvoerder van de Vecai, de koepelorganisatie van kabelbedrijven in Nederland, meent dat de kabelexploitanten eerst de kans moeten krijgen hun investeringen in de aanleg van glasvezelkabels terug te verdienen. "Er is 8 miljard gulden geïnvesteerd in het kabelnet om het geschikt te maken voor tweeweg dataverkeer. Voorschrift van de Opta is dat we derden alleen de transportkosten van dataverkeer mogen doorbereken met een opslag van 11 procent, en dat is dan onze winst. We kunnen daardoor niet de investeringskosten aan derden doorberekenen. Daarom willen we eerst een paar jaar de tijd krijgen om ons net zelf uit te nutten."
Ook de technische mogelijkheden om veel isp’s toe te laten op de kabel ontbreken nog volgens Gradus Vos van kabelexploitant Casema. Xs4all denkt daar anders over. Sjoera Nas: "De technische mogelijkheden zijn er wel degelijk, de kabelexploitanten gebruiken dit argument volgens ons ten onrechte. Wij willen ze best eens uitleggen hoe het technisch haalbaar is om meerdere isp’s toe te laten op de kabel."
Monopolie
Is er nu sprake van een monopoliepositie van de kabelexploitanten? Fred Eisner van het Nlip, de vereniging van Nederlandse Internet Providers vraagt om duidelijkheid: "Op het gebied van breedbandinternet is er buiten de kabel nog geen noemenswaardige concurrent op de markt. Adsl komt er aan, maar is dan slechts beschikbaar voor ruim 30.000 aansluitingen en alleen in de randstad. De vraag is of dat serieuze concurrentie vormt voor de kabel op het gebied van breedbandinternet. De politiek moet daarom zo snel mogelijk een uitspraak doen over de vraag of er sprake is van een monopoliepositie van de kabelexploitanten. Het lijkt erop dat de politiek dat inderdaad vindt. Mocht dat ook het formele standpunt worden dan moet er voor de branche toepasselijke regelgeving worden ontwikkeld. De ONP-regels die nu voor telefonie gelden, kunnen niet zonder meer worden toegepast voor de kabel." Volgens Frank Akihary van Uunet is de kabel binnen afzienbare tijd niet meer uniek in het aanbieden van breedbanddiensten: "Door de technische ontwikkelingen kunnen over niet al te lange tijd breedbanddiensten op de huidige infrastructuur worden aangeboden. Dan hebben we de kabel helemaal niet meer nodig."