Dacht de Britse regering met de veiling van GSM-licenties elf miljard gulden te incasseren, inmiddels staat het totaal voor de vijf vergunningen al op bijna 82 miljard gulden. Vodafone biedt voor de grootste van de vijf licenties 22 miljard gulden.
Voor de Nederlandse regering een prettig vooruitzicht, want inmiddels is ook hier de inschrijving gestart voor de licenties voor de derde generatie mobiele telefoons. Ook in Nederland zijn vijf vergunningen voor vijf verschillende bandbreedtes te vergeven. Ook de Duitse regering ziet de veiling ongetwijfeld handenwrijvend aan, want die gaat deze zomer met de vergunningen de boer op. Tot voor kort dacht ook Berlijn aan een bedrag van rond de 11 miljard, maar inmiddels circuleren al bedragen tot 120 miljard mark. Mobilcom liet gisteren bij mond van topman Eichel weten dat het dankzij de deelname van France Telecom 24 miljard kan bieden voor een vergunning. "En als het nodig is, proberen we extra geld op te halen op de beurs", zei hij voor de Duitse radio.
Italië denkt niet aan een veiling, maar wil de vergunningen uitgeven aan de bedrijven die met het beste plan komen. Maar het ligt voor de hand dat de prijzen die de uitverkorenen moeten betalen de komende maanden nog wel zullen stijgen.
De Britse roulette stopt overigens nu snel. Dertien maatschappijen begonnen aanvankelijk met bieden, maar door de exploderende prijzen hebben inmiddels zeven van hen afgehaakt. Als er nog één de handdoek in de ring gooit, is de veiling voorbij. De vraag is overigens of de vijf nieuwe vergunninghouders wel de echte winnaars zijn. De geboden bedragen zijn zo hoog, dat de winnaars waarschijnlijk veel geld moeten gaan lenen. Om dat terug te verdienen zullen de tarieven voor de nieuwe snufjes, zoals Internet en e-mail per GSM, een stuk hoger worden dan eerder werd gedacht.
Analist Frederick Knops van Booz Allen & Hamilton noemde gisteren de nu geboden prijzen ‘buiten elke proportie’. Knops benadrukte dat met de vergunning de maatschappijen er nog niet zijn. Ze zullen ook nog de nodige miljarden moeten investeren in het aanpassen van hun netwerken. De vraag is hoeveel mensen bereid zijn om de prijzen te betalen die nodig zijn om nog wat te verdienen aan de exploitatie van dit nieuwe netwerk.
Er zijn tekenen dat ook de aandeelhouders daar hun twijfels over hebben. De koersen van British Telecom en Vodafone zakten de afgelopen weken. Naast BT en Vodafone zijn TIW, One2One, Orange en NTL Mobile nog in de race.