De grote uitgaven om informatiesystemen veilig het nieuwe millennium in te loodsen hebben in Nederland geleid tot lagere investeringen in ICT dan in de rest van Europa. Dit blijkt uit studie van marktonderzoeksbureau IDC.
Investeringen in informatietechnologie zullen dit jaar in Europa 10 en volgend jaar 11 procent stijgen aldus IDC. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze groei het continent een voorsprong geeft op Amerika en Azië. Volgens IDC onderzoeker Stephen Minton is het "een heel erg goede tijd om zaken te doen in Europa. Nu we een steeds verdere globalisering van de economie zien, lijkt het erop dat Europese bedrijven niet achter willen blijven bij hun Amerikaanse en Aziatische concurrenten."
Algemeen had men in Europa als naijleffect van de hoge Y2k-investeringen verwacht dat de groei in de IT tijdelijk voor de eeuwwisseling terug zou vallen. Door de opkomst van Internet en elektronische handel lijkt dit er toch anders uit te zien. IT-diensten zullen dit jaar in Europa 13 en softwareverkopen 14 procent groeien. Zelfs de servermarkt, die in het laatste kwartaal van 1999 zware klappen te verduren kreeg, ziet dit jaar een groei van 8 procent oplopend tot 9 procent in 2001.
Op de Nederlandse markt laat het millenniumeffect zich duidelijker voelen dan in andere landen. Volgens IDC analist Peter Vermeulen, werkzaam bij IDC Benelux, "lieten Nederlandse aan de beurs genoteerde ondernemingen in de eerste helft van 1999 een sterke groei zien. In de tweede helft van dit jaar viel de groei terug, waarmee de totale groei over vorig jaar gehalveerd werd. Begin 2000 ligt de groei in technologie-investeringen net iets onder de 10 procent. Nederland komt daarmee net iets onder het Europese gemiddelde van 11 procent. In 2001 zal Nederland iets meer naar dit Europese gemiddelde toegroeien. Al met al heeft het Y2k-effect in Nederland een groter effect gehad op de ICT-investeringen dan in de rest van Europa."
Het door IDC samengestelde ‘Black Book’ voorspelt dat vooral Engeland en Frankrijk een sterke groei aan technologie-investeringen zullen zien. Engeland zal twee jaar een groei kennen van 11 procent en Frankrijk zal volgend jaar uitschieten naar 12 procent. Onderzoeker Minton schrijft de groei vooral toe aan ontwikkelingen in de IT: "Software en IT-diensten blijven de belangrijkste technologie-investeringen. De beweging naar een door diensten gedomineerde markt is steeds duidelijker te zien. Er wordt nog steeds veel geïnvesteerd in hardware, toch zal dit onderdeel een steeds minder dominante positie innemen. Het antwoord is simpel: als je de Europese technologiemarkt wil beheersen moet je dienstverlener zijn.