Nederland heeft onvoldoende aandacht voor de omscholing van langdurig werklozen tot computerdeskundigen. Dit zegt Alexander Deeleman, directeur van de stichting Website Nedwerk.
Van eenduidig beleid is geen sprake en bovendien werken teveel projecten langs elkaar heen. De stichting is zelf succesvol met het omscholen van werklozen, allochtonen en gehandicapten.
Ondanks de gunstige economische ontwikkelingen telt Nederland nog steeds tweehonderdduizend werklozen en bijna een miljoen arbeidsongeschikten, terwijl de IT-branche kampt met personeelsgebrek. Branche-organisatie Fenit pleit voor versoepeling van de immigratieprocedures om werknemers uit verre landen aan te trekken.
Stichting Website Nedwerk startte deze maand samen met Arbeidsvoorziening een project in Limburg, waarbij werkzoekenden deel kunnen nemen aan computertrainingen. "De belangstelling voor dit project is enorm", aldus een woordvoerder van Arbeidsvoorziening in de Limburgse mijnstreek. Inmiddels nemen meer dan honderd gemeenten deel aan de omscholingstrajecten van Website Nedwerk. Meer dan 60 procent van de deelnemers vindt na afloop direct een aan IT gerelateerde baan, in de IT-branche of in andere sectoren. De erkenning voor dit project komt inmiddels op gang, zij het voornamelijk uit het buitenland.
De deelnemers aan de omscholingen krijgen thuis een computer met Internet-aansluiting, een printer en de benodigde applicaties. Eerst volgen zij een driedaagse cursus over de computer en Internet. Vervolgens komen zij gedurende een aantal maanden twee keer per week samen om verder te oefenen. Het meeste werk verrichten zij thuis, waarbij ze informatie en opleidingen van Internet kunnen halen.
Een onderdeel van de stichting houdt zich bezig met de bouw van educatieve webpagina’s en het organiseren van een digitale vakschool, zodat studenten via Internet kunnen leren. Verder steunt de organisatie met onderdak en apparatuur startende ondernemingen op het gebied van e-handel of ontwikkeling van educatieve software.
Deeleman: "Sommige bedrijven besteden hun boekhoudwerk uit aan India. Digitale werkgelegenheid moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld gehandicapten of bijstandsmoeders dit werk thuis binnenhalen op de computer. Op deze manier kan iedereen met IT-vaardigheden werk vinden." Hij heeft contact gehad met de inmiddels opgeheven taakgroep ‘Werken aan ICT’, die de regering adviseerde over de aanpak van de tekorten aan automatiseerders. Maar verder is het nog niet gekomen – "terwijl wij direct inzetbaar zijn".