Twinning gaat met zijn concept de grens over. De holding wil Nederlandse starters begeleiden bij hun internationale uitbreidingen. Dit zegt directeur Michiel Westermann in een interview met Computable. Hij wil met Twinning zowel in de rest van Europa als in Amerika voet aan de grond krijgen.
Westermann geeft aan dat jonge Nederlandse bedrijven vaak problemen ondervinden bij hun internationalisering. Dit komt door een gebrek aan ondersteuning en advies. De medeoprichter van Pink Elephant wil daarom de activiteiten van Twinning uitbreiden naar het buitenland. Startende IT-bedrijven kunnen dan bij hun pogingen om internationaal uit te breiden, rekenen op startkapitaal, huisvesting, advies en contacten.
De directeur van de holding is er nog niet uit op welke manier de internationalisatie van Twinning vorm krijgt. Hij heeft drie modellen voor ogen. Zo kan zijn organisatie allianties sluiten met Twinning-achtige initiatieven in het buitenland. Volgens Westermann kent een aantal Europese landen vergelijkbare concepten. Verder zijn publiekprivate samenwerkingen mogelijk in de landen die Twinning wil veroveren. De derde mogelijkheid is dat de holding zelf voor de starters een netwerk van interessante personen en bedrijven in het buitenland aanlegt.
Contacten
Twinning beschikt al over een vestiging in Amerika, midden in Silicon Valley. "Een fysieke aanwezigheid in het buitenland is echter niet altijd nodig. Het gaat vooral om de contacten", zegt Westermann. "In Duitsland hebben bedrijven bijvoorbeeld één miljoen gulden nodig om te starten. Dat moeten beginnende entrepreneurs natuurlijk wel weten. Daar zijn dan weer goede contacten voor nodig. Verder gaan we in het buitenland op zoek naar innovatieve gebruikers.
Westermann verwacht dat in het kader van deze internationalisatie ook buitenlandse starters naar Nederland zullen komen. "De interesse uit het buitenland voor Nederland en het Twinning-concept is groot."
Eindhoven
In Nederland gaat de uitbreiding van Twinning ondertussen gestaag voort. Vorige week opende de nieuwe vestiging in Eindhoven de deuren. In juni gaat Twinning van start in Delft en Rotterdam. Inmiddels biedt het werk aan zevenhonderd mensen.
Westermann zegt dat het starterklimaat in Nederland de laatste jaren is verbeterd. "De bedrijven zien starters eindelijk als een echte investeringsmarkt." Maar het kan allemaal nog veel beter. Volgens de Twinning-directeur is de kwaliteit van de plannen die de beginnende ondernemers inleveren, vaak ondermaats. "Gelukkig kiezen nu ook ervaren Nederlandse managers voor een carrière bij starters. Dat was een jaar geleden niet denkbaar. Er is duidelijk sprake van een omslag in het klimaat. Ondernemen mag."