Sun Microsystems presenteert eind deze maand een nieuw voorstel voor herziening van zijn Java-licentievoorwaarden. Deze tweede uitvoering van het Java Community Process (Jcp) moet tegemoet komen aan de kritiek van software-ontwikkelaars dat Sun de rechten op Java-programmatuur te dicht aan de borst houdt.
De leverancier stelt dat de geplande wijzigingen in de licentieregulering deelname aan het Jcp liberaliseren. Dit moet gebeuren door de oprichting van een stuurcommissie die het gehele Java-platform zal overzien en in wezen beheren. Die groep zal bestaan uit belanghebbende partijen die dan specificaties voor Java-technologie moeten keuren.
Bedenkingen
Sun neemt zitting in die commissie, maar is slechts één van de leden. Het opstellen van Jcp 2.0 verloopt op vergelijkbare wijze; naast Sun dragen andere IT-bedrijven hun steentje bij. Hieronder bevinden zich IBM, Compaq, Fujitsu, Bea Systems, Hewlett-Packard (HP), Novell, Wind River Systems, Computer Associates en Oracle.
Niet al deze bedrijven zijn echter uitgesproken positief over het nieuwe Jcp. "Wij menen dat deze herziening een stap in de goede richting is", zegt Linda Lawson, algemeen directeur van HP’s divisie voor applicatie-ontwikkeling. Zij meent dat het Jcp nog flink moet evolueren voordat het echt open en bedrijfsneutraal is. Ook IBM vindt dat de tweede uitvoering van het Jcp niet ver genoeg gaat. Beide IT-bedrijven verschillen al geruime tijd van mening met Sun over het beheer van de Java-technologie.
Zelfsturing
Tot nu toe heeft Sun nog altijd de touwtjes in handen wat betreft het beheer voor Java Pogingen van het bedrijf om zijn software tot officiële standaard te laten verheffen waren tot dusver tevergeefs. Zowel het standaardisatieproces van de ISO (Internation Standards Organization) als dat van de Ecma (European Computer Manufacterers Association) zijn door Sun uiteindelijk afgekeurd. Het bedrijf was namelijk van mening dat het teveel rechten op zijn technologie uit handen moest geven aan die organisaties.
Veel ontwikkelaars menen juist dat Sun teveel controle op Java uitoefent en dat de licentievoorwaarden te beperkend zijn. Het bestaan van twee verschillende, maar overlappende groepen om ingebed Java te overzien, draagt bij aan de onmin. Sun heeft zelf de Real Time Group opgezet om Java te ontwikkelen voor ingebedde toepassingen. Uit onvrede over de gang van zaken in die stuurgroep is het J Consortium ontstaan, dat onder meer HP en Wind River, een producent van ingebedde systemen, onder zijn leden telt. JB