Een Duitse rechter heeft AOL Duitsland veroordeeld tot een boete van ruim honderdduizend gulden wegens de schending van auteursrechten. De uitspraak vormt volgens waarnemers een belangrijk precedent in de discussie over de aansprakelijkheid van Internet-aanbieders.
Hit Box Software, uitgever van muziek voor de karaoke-beoefening, had AOL aangeklaagd wegens het verspreiden van meer dan duizend illegale kopieën van zijn digitale muziek. Dat gebeurde al twee jaar geleden. Volgens Hit Box had AOL Duitsland de distributie van de muziek moeten blokkeren. De rechter stelde Hit Box deze week in het gelijk.
Het verweer van AOL dat het onmogelijk is het Internet-verkeer van 22 miljoen gebruikers te volgen, legde geen juridisch gewicht in de schaal. Net zo min als het argument van de verdediging dat een dergelijke controle praktisch gelijk zou staan aan censuur.
De uitspraak valt Europese Internet-aanbieders rauw op de maag en wordt ook argwanend bekeken vanaf de overkant van de oceaan. Recent werd in Groot-Brittannië een vergelijkbare rechterlijke uitspraak gedaan in het geval van een professor die een isp (Internet service provider) beschuldigde van het verspreiden van godslasterlijke taal via een nieuwsgroep. Ook hij werd in het gelijk gesteld.
Vraag in de isp-wereld is nu hoeveel moeite deze zich moet getroosten om Internet-verkeer te volgen en desnoods te blokkeren. Alleen al aan juridische bijstand zou het volgen kapitalen kosten.
Voor zover bekend zijn er naar aanleiding van de Britse rechtszaak al de nodige Internet-pagina’s van het net gehaald. De sector kijkt dan ook rijkhalzend uit naar een richtlijn van de Europese Unie in deze materie. Eén van die partijen is Yahoo, dat door een groep ontwerpers van computerspelletjes is aangeklaagd. Ondanks waarschuwingen liet Yahoo toe dat op zijn veilingpagina’s apparatuur voor het illegaal kopiëren van software werd ver- en gekocht.j